Полемики

Политически трупове уволняват инвалиди

Позиция в опозиция от Петър Краевски

Политически трупове уволняват инвалиди


Уволниха директорка на училище в Пловдив, защото била с парализа на краката. Придвижвала се в инвалидна количка. Оставете това, ами по Нова телевизия някаква префърцунена бюрократка от МОН здраво се разгневи - как можело въпросната женица да занимава медиите с частния си случай?!

Гневи се администраторката Даниела Тойчева, не е случаен кадър тя - идва от Дирекция „Човешки ресурси” в МОН, ехей! Присвива очи, мята режещи погледи, аха ще тропне с крак и ще изсъска...

Ало, госпожо! Видях, че и ти носиш очила. Късогледа си. По твоята там бюрократична логика, да попитам и аз - как имаш наглостта да функционираш без здрави очни рецептори? Как дръзваш да решаваш проблемите на хората без наличието на сърце?! Или и ти като социалната тарторка Масларова захапа кокала и забрави за болките на обикновените хора? Така е то, по логиката на тройната коалиция – върви ни по мед и Масларова.

Да се готвят за уволнение и българските диабетици.


Излишно е, разбира се, да разсъждаваме по въпроса може ли директорка инвалид да навреди на някого в кабинета си. Следвайки този мисловен ракурс, може да се запитаме - не трябва ли да се изхвърлят от училище и учениците инвалиди? Диабетици, късогледи, с патерици, в инвалидни колички – те не могат да бъдат равностойни субекти на дидактическо въздействие в часовете по физическо, нали госпожо Тойчева? Ето ви формално основание да бъдат изхвърлени от системата на образованието и децата инвалиди. Убеден съм, че ще оформите решението си како си требе, демек – законово. Да, ама за това ли са законите бе, госпожа? Да мачкате с тях хората? Не са ли те за улесняване на общото ни битие? Социален договор, полъх на цивилизацията...

Уважаеми управници, ако един закон е антихуманен, променете закона! Но за да направите това, трябва и вие да сте хора. А в управлението колко човеци останаха?


Премислям отново факта. Поредният абсурд в България. Уволниха инвалид, не защото му липсва квалификация, а поради причината, че е в неравностойно положение. Недоумявам. Бе, не спря да се олива тая власт! Не случайно е тройна коалиция – яде за трима и се олива по системата 5:3:8. Вече посяга и на хората в неравностойно положение, дори не си прави труда да се прикрива.

А човешкото решение е просто. МОН трябва да създаде условия за работа на инвалидите по учебните заведения. МОН трябва да изгради скосени тротоари в училищните дворове. МОН трябва да оборудва тоалетните според европейските стандарти, за да ги ползват и тези, които имат физически недъг. МОН трябва да вземе пари за тези си народополезни дейности от раздутите си щатове, от парите за банкети и луксозни лимузини. А какво прави МОН? Уволнява. Инвалидите. Принципът е познат: „Есть человек, есть проблем, нет человека, нет проблема”. Жива е сталинската мисъл, прехвърля баирите на времето, пък макар и камуфлирана от обежни демократични  послания. А Хитлер навремето скопяваше лудите и избиваше „непълноценните”. Посоката е същата, целта е достижима. Геноцид на слабите и беззащитните. Остава, драги управляващи, да отворите лагерите. Белене и Скравена. Натъпчете вътре инвалидите, пенсионерите, социално слабите, антиглобалистите, будителите на народното съзнание и покрай тях - ония, които не са ви симпатични. Мен на първо място, нали другарю Станишев? Не се и съмнявам. Натам ли ни водите бе, маскари?!

Въпреки че не съм депутат и никога няма да бъда, предлагам точно и ясно следната законодателна инициатива: „Всички служители в правителствените органи, които не проявяват елементарно човешко съчувствие, да бъдат уволнявани за неспазване на човешки права”. Младата и тънкоуста госпожа Тойчева, на която се нагледахме по Нова телевизия, едва ли ще издържи под действието на този „лустрационен” текст. Друга работа да си намери, ако я вземат. Питам се и това, дали госпожата с безкомпромисното мнение е имала достатъчно преподавателски стаж, за да заеме длъжност в МОН? Виждаме – тя с лекота коли и беси, решава човешки съдби. А е млада младина, пу да не й е уроки. Оттук и важният извод: в МОН трябва да се назначават хора, които имат поне петнайсет години стаж като учители. Хора, които познават в детайли работата на всички нива, хора, които не са абонирани за службицата си по политически причини и преди всичко – Хора.

И още нещо си мисля по този нерадостен повод. Види се, ударите по образованието са откатната репресия на правителството, породена от стачката на учителите. Унизеният човек лесно се управлява. Омерзеният човек става непукист. Мечта за предизборните щабове на олигархичните партийки. А и Сергей Станишев трябваше да бъде овъзмезден, да се покаже като твърд политически мъж, да избие някой и друг комплекс, така де! На същия този уважаван господин без трудов стаж не му достигаха 200 милиона, за да реши „справедливо”, както се изрази самият той, проблема с ниските заплати на учителите. Вчера Ирак ни върна 380 милиона долара. Кеш. Другарю Станишев, те ги парите, що си мълчиш? Или и те ще отидат за обновяване на правителствения автопарк? За купуване на гласове? Или за кефа на някой коалиционен партньор?

Политически трупове ни управляват нас. А как един политически труп да почувства пулса на деня?

Известна е максимата, че за цивилизоваността на едно общество се съди по отношението му към старите и инвалидите. Днес ние живеем в пещерната епоха. Преходът от пещерния комунизъм към пещерния капитализъм приключи успешно. Законът на джунглата е вся и всьо: сакатите - на лъвовете!

Да ни е честито, драги пещерняци! И внимавайте по улиците – задават се поледици.
Автор:
Петър Краевски
Публикация:
14.11.2007 г. 10:31
Посетено:
2065
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/74/news/4859-politicheski-trupove-uvolnyavat-invalidi