Полемики

Отворен имейл до Милен Цветков

Пет въпроса по повод дискусия в "Часът на Милен Цветков"

Отворен имейл до Милен Цветков


Г-н Цветков,

В предаванията ви, посветени на учителската стачка, от известно време повтаряте едно и също, като че не чувате доводите на учителите. Простете, не искам да Ви обидя, но като зрител изнемогвам вече. По същество:

1. Прав сте в тезата си, че при заплащането диференциация трябва да има, НО е необходимо повишаване на БАЗИСНАТА ЗАПЛАТА. Това ще издигне СТАТУТА на професията учител. Само така тя ще привлича все по-качествени хора. Нещо против?

2. Съгласен съм, че е необходима РЕФОРМА в образованието, НО тя трябва да започне от учебните планове на министерството, от неговата тромава бюрократична структура. НЕ Е НОРМАЛНО инспектори, зам.-министри и министри да стават хора, които нямат необходимия опит като преподаватели в класната стая. Въвеждането на изискване за 10-годишен трудов стаж и публикации по проблемите на педагогиката е добро начало, не мислите ли?

3. Постоянно изтъквания от Вас довод, че познавате хора, които пишат с правописни грешки, веднага може да се приложи към министъра на културата г-н Стефан Данаилов, който написа публично "Збогом". Да го сменяме, а? Проблеми с качеството на работата има навсякъде, включително и в телевизиите, да не привеждам примери. Убеден съм, че решението се съдържа в мнението изразено по-горе: по-висок статут, по-добро заплащане, респективно - по-високи критерии и по-добри специалисти. Не съм ли прав?

3. Трябва да се спре КОРУПЦИЯТА, която произтича от постоянната смяна на учебниците, за да папкат съответни издателства. Защо не се разровите там, нали сте журналист? Колко пари изтичат по приятелските кръгове на авторските колективи и безброя на техните учебни пособия?

4. Нужно е да се направи СРАВНИТЕЛЕН АНАЛИЗ за това каква е оптималната бройка ученици в един клас и респективно колко учители ще са нужни, НО не и да се преповтаря внушението, че децата трябва да бъдат наблъскани по 50-60 в стая като в коптор, само и само за да се съкрати бройката на учителите. Този първосигнален и механичен подход ще разруши устоите на системата, няма да я реформира. Как ще ме опровергаете?

5. Мнението, че учителят работи малко, е фактологически НЕВЯРНО. Всеки зает в образователната система има норматив. Освен това защо не се запитате колко от времето, отредено за почивка, отива за проверка на класни, контролни, тестове, есета? А за подготовка на уроците по новите учебници?

Г-н Цветков,

Надявам се като зрител да видя по-компетентен и комплексен подход, както и ДОБРОЖЕЛАТЕЛНОСТ, когато подхождате към проблемите на българските учители. Надговорването на водещия със събеседниците лесно може да превърне дискусията в лаф моабет. Предполагам не това е целта на занятието. Кой ви преподаваше по журналистика?

С уважение:
Петър Краевски
Автор:
Петър Краевски
Публикация:
16.10.2007 г. 08:42
Посетено:
1752
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/74/news/4663-otvoren-imeyl-do-milen-tsvetkov