Полемики

Писмо до едно бременно момиче

Преди да направиш аборт

Здравей, мило момиче,

Разговорът, който проведохме неотдавна с теб, постоянно ми се върти в главата и не ми дава спокойствие. В съзнанието си аз непрекъснато разговарям с теб и се опитвам да те разбера. Бях много неприятно изненадан от това, което сподели с мен - че възнамеряваш да направиш аборт. Като твой приятел много искам да ти помогна да обмислиш добре всичко, преди да вземеш съдбоносното решение. Запомни: има грешки, последствията от които остават за цял живот!

Първото нещо, което искам да те помоля, е: не бързай! В момента си много объркана, в главата ти се блъскат различни въпроси и търсят отговори. Питаш се: как ще реагират родителите ти? Какво ще си помислят хората? Как ще протече животът ти оттук нататък? Не ти се иска той да се променя... Не ти се иска да вземаш решения, да поемаш отговорност. Но ето, че се налага!

Ако ме послушаш, няма да ти е никак лесно: Едно от първите неща, с които ще се сблъскаш, е реакцията на родителите: как ще го възприемат? Все пак мисля, че ако наистина те обичат, ще те разберат и ще те подкрепят! Те са били до теб от момента на раждането ти до днес. С много любов и тревога са следели всяка твоя стъпка. С притеснение са виждали, че си буйна и емоционална, съзнавали са какви рискове крие това. Те ще подходят с любов и разбиране, с необходимото чувство за отговорност. Убеден съм, че ще направят всичко по силите си, да ти помогнат да отгледаш детето. Днес, да се грижиш за деца, е трудно, но мама и татко ще дадат всичко от себе си. Защото внучето е по-мило дори от сина и дъщерята!

Факт е, че ако се решиш да родиш, няма да може да продължиш образованието си: Това е вярно, но когато детето поотрасне, ти отново ще можеш да учиш. Стига да имаш желание, няма нищо невъзможно! Това важи и за професионалната ти реализация. След няколко години детето ще тръгне на детска градина, твоите родители ще му отделят по няколко часа на ден. Така ще можеш да работиш. Помисли колко хора работят или учат и едновременно с това гледат деца!

Вярно е, че с извънбрачно дете, ще ти бъде по-трудно да създадеш семейство. Но ако срещнеш един добър човек, който да те обикне истински и подходиш към него с открито сърце, той ще те приеме.

Знай, че съществува риск, ако след време партньорът ти узнае, че си правила аборт, да последва сериозен разрив между вас! В днешното динамично съвремие хората често не обмислят добре постъпките си, лесно се събират и разделят. В повечето от случаите се ръководят единствено от собствения си егоизъм. Абортът е егоистична постъпка! Аз в себе си дълбоко вярвам, че ти не си егоист!

Няма да ти бъде лесно след време да обясниш на това още неродено дете защо баща му го е изоставил далеч преди да види белия свят. Но ако се постараеш да му дадеш цялата любов, на която си способна, ако винаги го чувстваш като част от себе си, ако му посветиш всяка своя свободна минута, връзката между вас ще стане здрава и силна. Така ще можеш да си откровена и вече порасналото дете няма да те съди за допуснатите в ранната младост грешки. Признай своите грешки и си извлечи поука! Така това нежно създание ще се поучи от тях и ще се постарае никога да не ги допуска.

Мило момиче! Преди да пристъпиш към вземането на решение, искам да ти напомня за някои сериозни рискове, които крие абортът. Запомни: след направен аборт, може да се лишиш завинаги от възможността да имаш деца! Убеден съм, че няма жена, която би могла да понесе такова наказание. Тази необмислена стъпка може да провали целия ти живот! Има и друг сериозен риск: следващото дете да се роди със сериозни увреждания. Помисли: как би се чувствала цял живот да го гледаш с някакъв недъг! Как ще му обясниш защо не е като другите? Ще ти прости ли това дете, че си му отнела правото на нормално съществуване? Постави се за миг на негово място!

Зная, че за теб и за повечето млади хора, понятието грях е нещо абстрактно. И все пак искам да ти кажа, че абортът не е само недообмислена постъпка, но и много тежък грях! Тази медицинска манипулация не е като да изрежеш от себе си парче плът, не е като да отстраниш апендикс или да извадиш зъб. Това е грях, равносилен на убийство!

Днес малко хора се интерсуват от това – как протича вътреутробното развитие на зародиша. Те не знаят, че след двайсет и четвъртия ден у него вече пулсира едно малко сърчице, че след шестата седмица вече се долавя и мозъчна дейност. Идва и един момент, който медиците наричат състояние на жизнеспособност, при него зародишът може да оцелее дори извън майчината утроба. Това се случва около двадесет седмици след зачеването. Изследванията са доказали, че това малко същество чувства. Затова те моля още веднъж - не прави аборт! Замисли се и за това: кой ти дава това право, да се разпореждаш с чужд живот?! Кой ти позволява да отнемеш живота на едно дете, за което още не знаеш, дали ще бъде момче или момиче и то без да му позволиш дори да види белия свят?!

Знай, че след тази постъпка животът ти вече никога няма да бъде същият! Всеки път, когато видиш количка с детенце в нея, ти ще си спомняш за това малко същество, на което не си дала този шанс - да види светлината, да вдъхне поне една глътка въздух, да проплаче с пълен глас при срещата със света!

Помисли: не е ли по-добре да дадеш шанс на живота!? Това дете може по нов и необикновен начин да осмисли живота ти, да те промени изцяло, да ти даде възможност да поставиш едно ново начало! Ако аз бях на твое място, щях да отхвърля дори в съзнанието си перспективата за аборт. Нищо на този свят не може да се сравни с това тайнство – раждането на живота! То е най-безценният дар, който ни е завещал Творецът и колкото и да се мъчим да вникнем в дълбоката му същност, все нещо ни убягва. За една жена няма нищо по-прекрасно от това, да стане майка и да даде живот. Защото именно то въплъщава в себе си смисъла на великата тайна – тайната на любовта!

Искрено твой – Цветан Диковски



Автор:
Цветан Диковски
Публикация:
17.07.2007 г. 15:39
Етикети:
Посетено:
1640
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/74/news/4300-pismo-do-edno-bremenno-momiche