Полемики

Борис Дерменджиев показа как прави скулптурите си

Видеоклип във Фейсбук разбива конспиративните теории в мрежата

Борис Дерменджиев показа как прави скулптурите си: 1
Борис Дерменджиев работи скулптура.
Борис Дерменджиев показа как прави скулптурите си: 2
Кадри от видео клипа.

◊ ИЗНЕНАДВАЩ ВИДЕОКЛИП

Видеоклип, публикуван в профила на скулптора Борис Дерменджиев - син на скулптора Крум Дерменджиев, опроверга циркулиращата конспиративна теория за това как той не бил правил скулптурите си. 

Видеото обхваща в движение целия творчески процес - от празния статив с парче глина, до финалният резултат на завършената творба.

"Моята реакция, когато ми кажат, че не съм правил скулптурите си със собствените си ръце." - написа многозначително Борис Дерменджиев в профила си към публикацията на видеото в социалната мрежа.

Изгледайте цялото видео тук:

https://www.facebook.com/100004136740470/videos/738549098031581/

  ◊ КОНСПИРАТИВНИ ТЕОРИИ

  Според запознати конспиративната теория за "култовците", които не били правили сами творбите си, е специално измислена наскоро, за да обслужва интересите на определени частни галерии и хора, търгуващи с "модерно изкуство".

В борбата си за по-голям пазарен дял и влияние тези хора проявяват изключителна изобретателност и жестокост, докато  оклеветяват всячески конкурентите си, независимо дали те са живи или мъртви.

Целта е да се "превъзпитат" обществените вкусове, да се дискредитират неудобните автори и да се "пребори" традицията сред колекционерите да влагат парите си в произведения на стари майстори или по свое усмотрение в нови, необвързани с галериите автори. 

Във Фейсбук профила на Борис Дерменджиев има публикувани и от предишни години, части от видео клипове как прави скулптурите си, като различното този път е в това, че сега е обхванат целия творчески процес от началото до края.

* Разгледайте "Сайтът на Борис Дерменджиев" за повече информация.

 

Автор:
ИНФО
Публикация:
03.09.2023 г. 01:47
Посетено:
1253
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/74/news/37560-boris-dermendzhiev-pokaza-kak-pravi-skulpturite-si