Полемики

Отново противопоставят инвалидите на останалите. Това ли е интеграция?

Нещо предизборно или глупост?

Интеграцията на инвалидите направи нова стъпка... назад... не, наляво... дясно... ваше дясно... не, мое ляво...

- Внимавай, има отворена шахта! Нали ти казах дясно!
Вместо да бъдат интегрирани, инвалидите продължават да бъдат противопоставяни. Едни на други, на здравите, на по-малко инвалидизираните, на кого ли не. Дори на службите за социални грижи отдавна ни противопоставят, че и продължават до ден-днешен.

Ето какво повтаряха като папагали една от друга вчера електронните, а днес сигурно и хартиените... не знам как да ги нарека... медии ли... Ето малък цитат от началото на новината:

04 Август 2006
Хората с инвалидност над 50 % ще имат право на нова месечна добавка - държавата ще плаща наема им за ползване на общински жилища. Това предвиждат одобрените на първо четене промени в Закона за интеграция...

Край на цитата. Има още, но само това цитирам, че ме е гнус да го "гледам" отново. Това си е почти лъжа, при това според мен абсолютно злонамерена.

Общинските наеми си ги плащаме и ще продължим да си ги плащаме, и дано винаги си ги плащаме. Дано никой никога не получи от държавата пари, за да си плаща наема. Дай Боже всеки да изкарва толкова, че дали плаща наем или не, все едно да му е.

Има една недомислица, меко казано, разбира се, в правилника и онзи закон, за интеграцията. Там например пише, че ако инвалидът е самотен, социални грижи може да му плащат наема. Отдавна го пише, 3-4 години май станаха. Добре, но ако инвалидът не е самотен, ако има деца, нали тогава разходите му са по-големи? Каква обратна логика, нали?...

Пише и за едни социални оценки, които пак бяха поменати тия дни. Социална оценка по смисъла на закона би трябвало да е индивидуално преценяване (с посещение) на инвалидите. Как живеят, от какво имат нужда, от какво нямат, какво би им помогнало да се интегрират.
Разбира се, едва ли някъде в България е направена дори една такава социална оценка, за София поне е сигурно, че нито една няма. Когато трябваше да бъдат правени тези оценки, както обикновено, нямаше готовност в службите, нямаше време. Наистина може да е имало нещо вярно в това, че бяха поставени в невъзможност да си свършат работата, сиреч, да изпълнят закона. Е, не го изпълниха.

Направиха се едни формални оценки и толкова. При мен дойде работничка от социални грижи, но се срещнахме долу, на входа на блока, не се качи до апартамента, въпреки че настоявах. (Жена ми беше с мене, да не си помисли някой нещо :-)) В закона пише, че трябва да се качи.

Ето, вчера (4 август 2006) цяла България разбра, че ще плащат общинските наеми на инвалидите. Как ли се струва тази "новина" на останалите хора, на тези, които не са инвалиди, които работят, плащат данъци? Аз мисля, че не им харесва това, да плащат чрез данъците си наемите на някого, което, разбира се, не е вярно, но те едва ли знаят, все още много хора вярват на медиите и институциите.
 
Чудно ли е тогава, че много хора, най-вече възрастни, правят каквото може, че да придобият документ за инвалидност? Наскоро министърът на труда и социалните грижи ги нарече фалшиви инвалиди. Но кой ги прави такива? Нали пак институциите? Кои институции? Държавните, нали?

Ето как се работи за интеграцията. Браво, няма що...

Противопоставянето на една група от обществото на друга какво общо има с интеграцията?... На мен ми се струва, че това е точно обратното на интеграция. Но може би не ги разбирам тия работи.

Може би се заблуждавам, като мисля, че това е нещо предизборно, или е от глупост.

Ако имате мнение по въпроса, пишете, ето проста и лесна за използване форма за обратна връзка. Ще поставя в Без монитор онова, което напишете.

Автор:
Виктор Любенов, http://bezmonitor.com
Публикация:
05.08.2006 г. 13:56
Етикети:
Посетено:
1241
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/74/news/2590-otnovo-protivopostavyat-invalidite-na-ostanalite-tova-li-e-integratsiya