Полемики

Открито писмо до служебния Министър-председател на Република България

Или за "културните" цели на Китайската комунистическа партия и концерта "Гласовете на Юн-нан" в София


Уважаеми Г-н служебен Министър-председател на Република България


С това открито писмо бих искал да Ви призова да спрете провеждането в България на културни събития, свързани с реализирането на дългосрочната цел на Китайската комунистическа партия за манипулиране на визията на страната в чужбина.

Вече написах открито писмо до кмета на град Пловдив и директора на Фондация „Пловдив 2019“, с което протестирах срещу провеждането на китайския концерт „Ода за човечността”. В писмото си описах ясно защо въпросният концерт е пропаганда и дори създадох специален арт проект, за да илюстрирам това.

(Повече може да прочетете на http://ploshtadslaveikov.com/?p=6049).

За съжаление от акцията ми стана единствено ясно, че концертът има някакъв „мистериозен” организатор, за когото не знаеха нищо нито в Министерство на външните работи, нито в Министерството на културата, въпреки че концертът е представен на официалната му интернет страница.

(http://mc.government.bg/newsn.php?n=4373&q=%EA%E8%F2%E0%E9&p=2)

Поводът, да Ви напиша конкретно това писмо, е поредният концерт „Гласовете на Юн-нан”, който ще се проведе на 2-ри октомври в Държавния музикален театър „Ст. Македонски”.

Този концерт има абсолютно ясен организатор в лицето на Министерство на културата, но пък „мистериозно” тъне в пълен медиен мрак и не присъства като информация в нито една българска медия.

Като художник, живеещ и работещ в България, заявявам, че подобно поведение от страна на Министерството на културата категорично не отговаря на целите и ролята, които то има за развитието на културата и изкуствата в общественият живот на страната ни.

Освен това, както вече написах в писмото си до кмета на град Пловдив, подобни събития имат и политическо значение! При това както в национален, така и в международен план. По тази причина, задължение на Министерството на Културата е да информира българската общественост и за контекста, в който предстои да ни представи една не много позната за нас страна като Китай и нейната култура. 

През март тази година на централната гара в столицата на провинция Юн-нан (чиито „гласове” ще чуе българската публика в Държавния музикален театър на 2 октомври) бе извършено едно от най-кървавите терористични нападения в китайската история. При него група от уйгурското малцинство в Китай нападна с ножове чакащите на гарата пътници, като закла 28 от тях, а други 130 бяха ранени. Четирима от терористите бяха застреляни от полицията.

Както разбирате, уважаеми г-н служебен Министър-председател, подобни трагедии поставят предстоящия концерт „Гласовете на Юн-нан” в много различен контекст.

Може би много по-силен и ясен аргумент срещу провеждането в България на китайски концерти, възпяващи „човечността” на режима, който управлява страната, са текущите протести в Хонконг, които полицията се опита да потуши с изключително насилие и използване на сълзотворен газ - нещо, което не си позволи дори и българската полиция по време на протестите, в които и Вие бяхте активен участник! Както предполагам Ви е известно, протестите в Хонконг бяха започнати от студенти, които въстанаха срещу посегателството на Китайската комунистическа партия върху демократичните свободи в Хонконг.

(http://www.capital.bg/vestnikut/daily/sviat/2014/09/30/2390014_revoljuciiata_na_chadurite_v_honkong_iska_svobodni/)

Надявам се, че ще проявите съпричастност и солидарност със справедливия протест на гражданите и студентите в Хонконг и ще прекратите, поне докато тези протести продължават, организирането в България на каквито и да било пропагандни акции, възпяващи „човечността” на китайския комунистически режим.

 

Поздрави

Петко Дурмана, художник
Автор:
Петко Дурмана
Публикация:
30.09.2014 г. 21:36
Етикети:
комунизъмоткрито писмоПетко Дурмана
манипулация
пропаганда
китайски комунизъм
ККП
Посетено:
2048
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/74/news/19911-otkrito-pismo-do-sluzhebniya-ministar-predsedatel-na-republika-balgariya