Полемики

Гейшите - дискриминирани в българските учебници

Искам да съм негър, не афроамериканец

Като че бяха малки усилията на поколения даскали да насадят у българчетата омраза към литературата с въпроса: "Какво е искал да каже авторът?", та трябваше и Комисията на Кемал Еюп да се намеси!

И тя се намеси така, че разлая мало и голямо в медийната джунгла!

Два дълги, досадни и пълни с грешки доклада завихриха буря от коментари и тълкувания. Сам образователният министър си бил прекъснал почивката, за да обясни на пресконференция, че Ботев и Левски няма да бъдат махани от учебниците, тиражираха услужливи телевизии и вестници.

За какво обаче наистина става дума?

Двата документа на Комисията за защита от дискриминация, до които ме отведе гугъл, са озаглавени съответно: "Изследване върху "Стереотипи и предразсъдъци в учебниците и учебните помагала за учители от предучилищно и основно образование в рамките на проект "Равенството - път към прогрес". Признак на изследване: етнически произход и възраст" и "Изследване върху "Стереотипи и предразсъдъци в учебниците и учебните помагала в рамките на проект "Равенството - път към прогрес". Признак на изследване: VII клас - възраст, религия; VIII клас - възраст, религия, пол".

Четенето им е изпитание за търпението, което - признавам - не е сред положителните ми качества.

Естествено, пренаписването на историята и окастрянето на литературата ни не са били целта на проучванията (а кое ли е било, чудя се, може би "усвояването" на едни средства...).

Но глупостите, с които текстовете изобилстват, могат да накарат човек да вие - от смях, от възмущение или от безсилие!

Вижте:

Български език за VІІ клас, автори Петя Костадинова, Капка Велинова, издателство "Анубис"

На стр. 57, упр. 11, упр. 12, упр. 14 са дадени примери, които не са удачни за ученици в VІІ клас: "Чудя се дали мама ще ми даде пари за пластична операция", "Ще си карам по сутиен, ако ще да ми се качи около ушите", "Обаче отказвам да нося потниче", "Когато направих "позата на кучето", мислех, че повече никога няма да мога да се надигна".

Прословутите сутиен, качен около ушите, и кучешка поза леко изместиха акцента, който според мен би трябвало да е върху качествата на езиковия материал, пълнещ учебниците. В старанието си да "слязат" до нивата на лингвистичен опит на децата авторите на помагалата нерядко забравят колко "заразен" може да бъде езиковият пример - и добрият, и лошият... Не е нужно граматическите упражнения да изпростяват като слаб превод на турски сериал, за целта си има дузина денонощни телевизии...

И наистина въпросът дали мама ще даде пари за пластична операция можеше да го оставят за... осми клас!

Литература за VІІІ клас, автори Инна Пелева, Албена Хранова, издателство "Просвета-София"

"На стр. 17, стр. 114 е поставена задача за работа с интернет, без да е уточнено в клас или вкъщи. Ако е за самостоятелна работа вкъщи, това би затруднило учениците, които не разполагат с компютър; предпоставка за социално разделение на децата."

Дааа, такава ми ти дискриминация значи - някои деца нямат компютри, затова учебникът на "Просвета" трябва да се преиздаде...

Физика и астрономия за VІІІ клас, автори Христо Попов и колектив, издателство "Просвета-София"

"Илюстративният материал е пестелив. Всички илюстрации са на представители на мъжкия пол."

Хм, ако имаше снимка на поне едно момиче, гледащо през микроскоп, половете можеше да са спокойни, че дискриминирани няма!

Сега от другия доклад - този с по-краткото заглавие:

Български език, VII клас, изд. къща "Анубис", 2011, Петя Костадинова, Капка Велинова

"Преговорът е чрез откъс от "Серафим" на Йордан Йовков, "Мисля си: какъв ще е тоз изпаднал германец!", "9. Запишете в тетрадките си поне един контекстов синоним на фразеологизма изпаднал германец." ("изпаднал германец" - човек с окаян външен вид, развлечен, неспретнат, зле облечен). След Първата световна война, в България е имало много представители на движението Wandervugelbewegung, които са били в неугледен вид, просели са по кръчмите и са нарушавали стереотипната представа на българите за германците - спретнати, чисти, почтени, заможни. Цитатът от Йовков не може да се тълкува като пряка дискриминация, но последващата задача чрез повторението на фразеологизма и чрез самостоятелното търсене на синоним, е пряк път към създаване на стереотип."

Драги експерти, общуването с литературна творба обогатява - то носи познания за други епохи и хора, за техните вълнения, съмнения, думи и съдби. Не си спомням да съм чувала израза "изпаднал германец" от човек, роден след 1945-а, и не виждам защо на сегашните деца да не им се отворят очите и за такъв един остарял вече израз - той вече дори не е обиден, а сякаш някак тъжно-смешен, покрит с патината на десетилетията.

Уважаеми автори на учебници, не знам дали децата ще сполучат с написването на "поне един контекстов синоним на фразеологизма", но със сигурност ще намразят Йовков!

Литература, VII клас, изд. къща "Анубис", 2011, Клео Протохристова, Светла Черпокова, Аделина Странджева, Николай Даскалов, Деян Янев

"На прощаване" от Христо Ботев
"Турска прокуда, беснеещ турчин, турците... убиват, позорят... и т. н." При евентуалното възприемане на текста извън историческия контекст, съществува риск за пренасяне на отрицателното отношение към турците от страна на учениците върху техните съвременници. Липсва съвременен коментар за историческите измерения на описани събития и явления."

Наречете ме както щете, но не разбирам как е възможно "евентуално възприемане на текста извън историческия контекст"?! Да не би седмокласниците да си мислят, че Ботев седи сутрин с лаптопа си в парка пред НДК, отворил сайта на вестник "Атака"?!

Математика, VII клас клас, изд. къща "Анубис", 2011, Чавдар Лозанов, Теодоси Витанов, Анна Калчева, Румяна Караджова

Стр. 82 - "Приятелки на Ани..."
Стр. 89 - "Ани и Катя написали..."
Стр. 100 - "Иван и Петър имали общо..."
"Имената на героите в задачите са свързани само с българския етнос. Останалите етноси в България не присъстват със собствени имена, което води до неприпознаване на учебния материал като предназначен за всички ученици."

А, това е лесно - вместо "Иван и Петър имали общо..." става "Мехмед и Кеворк имали общо...". Или още по-добре: "Денис и Габриел имали общо..." - така даже и дискриминация по признака "пол" няма...

География и икономика, VII клас, "Просвета", 2008, Люсила Цанкова, Нено Димов, Емилия Лазарова

Урок "Страни в Източна Азия": "Елемент на японската култура са подреждането на стайни цветя (икебана), професията на гейшите."

"Следва изображение на млади гейши със следния текст: "За да станат гейши, младите японки минават специален курс на обучение".

"Имайки предвид, че освен традиционното си значение, съвременното звучене на думата гейша е натоварено и със сексуален подтекст, спрямо младите японки се формират стереотипи чрез неявна дискриминация и по двата признака - етническа принадлежност и възраст." 

Люсила и Нено, че и Емилия, направо сте сгазили лука! Не стига, че изкарвате гейшите проститутки, ами ги наричате и японки на всичкото отгоре!

Музика, VІІІ клас, "Азбуки - Просвета", 2008

"Камбанен звън", "О, вий, коледни дни".
"Коледните песни винаги създават положителни нагласи, но учениците, които не са християни, могат да изпитат вътрешна съпротива да ги запеят, а това да намери и външен израз в поведението им."

Ама моля ви се! Наистина се чувствам адски дискриминирана от цялата тая "коледност"! Все пак православният празник е Рождество, Коледа е празникът на католиците. Добре че вътрешната ми съпротива не е намерила външен израз в поведението ми...

И слава Богу, че в българското школо не се изучава Джералд Даръл! Доколкото знам, де... Иначе представяте ли си какви "препоръки" щеше да отнесе за следния текст от книгата си: "Градината на боговете":

- Благодаря ти, Спиро! Не, уверявам ви, че всичко стана черно като… като…
- Като задник на негър? - реши да му помогне Джиджи.
- Джиджи, миличък, не употребявай тази дума! - каза потресена мама. - Не е прилично.
- Коя дума? Задник? - попита озадачен Джиджи.
- Не, не, другата дума - каза мама.
- Коя? Негър? - попита Джиджи. - Какво й има на думата? Аз съм единственият негър тук и нямам нищо против.


Автор:
Светла Иванова
Публикация:
19.08.2012 г. 15:12
Посетено:
2717
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/74/news/15275-geyshite-diskriminirani-v-balgarskite-uchebnitsi