Полемики

Декларация от проф. Милко Коларов

По повод публикациите и дискусиите, свързани с предложението за удостояването ми със званието „Почетен гражданин на Варна”

ДЕКЛАРАЦИЯ
 
По повод публикациите и дискусиите, свързани с предложението за удостояването ми със званието „Почетен гражданин на Варна”, съм принуден да заявя:

Категорично възразявам името ми да бъде употребявано в полза или вреда на определени политически формации. Никога в досегашния си живот не съм членувал в политическа партия и не съм бил намесван чрез творчеството си в партийни дискусии. Моето дълбоко убеждение е, че изкуството трябва да сближава хората, а не да ги разделя.

Не съм участвал в инициативата за удостояването ми с най-високото почетно отличие на Варна. Отнасям се с уважение към подписката на музиканти, художници, театрали, лекари и други интелектуалци и им благодаря. Възприемам заявената обща воля в полза на кандидатурата ми като стремеж към цялостна промяна в културния живот на Варна. Изразената оценка на моята дейност като композитор, диригент и преподавател ме натоварва с още по-големи отговорности и стимулира желанието ми да продължавам да работя.

В случай че са нарушени определени норми, право на компетентните органи е да се произнесат. Като лоялен гражданин ги приемам с всички произтичащи последствия. Категорично възразявам обаче в дадения случай да вземат връх озлоблението и омразата.

Убеден съм, че подобни инициативи, като присъждане на награди, имат смисъл не толкова в крайния си резултат, а във възможността да бъде дебатиран културният и обществен живот на града.

Използвам случая да изразя своята силна загриженост и тревога от състоянието и най-вече от климата в културния живот на Варна. Градът остро се нуждае от решителни действия за промяна. В противен случай заявените високи амбиции за европейска столица на културата ще звучат абсурдно и неуместно, а в някои случаи и смешно.

Израз на прибързани емоции и неоснователно високомерие от моя страна би било желанието ми да бъде оттеглено предложението за удостояването ми със званието „Почетен гражданин на Варна”. Това би накърнило личната воля на уважавани и достойни граждани, които са ме подкрепили. В случая подобна инициатива живее свой собствен живот, както собствен живот живее и това, което съм създал като композитор.

Прилагам сведения на агенцията за авторски права „Музикаутор” за изпълнения на мои творби само за последните 18 месеца, а за последните 10 години те са повече от 100. Но това очевидно няма никакво значение за разни партийни функционери, заангажирани с организирането на собственото си безсмъртие.

И накрая: жалко е, наистина е жалко, когато озлоблението, подлостта и клеветата вземат връх в културния живот на един град.

С уважение към културната общественост и Варна – града, който обичам и с който животът ме свърза:


Проф. Милко Коларов 
 

Справка

за изпълнения на произведения от Милко Коларов от Агенцията за защита на авторски права „Музикаутор” през 2010 и първото полугодие на 2011 г. по реда на тяхното постъпване:

• 07.01.2010 г. – Агенция за авторски права JASRAC – Япония;
• 15.03.2010 г. – Агенция за авторски права JASRAC – Япония;
• 30.03.2010 г. – Агенция за авторски права PRS – Англия;
• 16.04.2010 г. – Агенция за авторски права JASRAC – Япония;
• 30.04.2010 г. – Агенция за авторски права JASRAC – Япония;
• 02.07.2010 г. – Агенция за авторски права GEMA – Германия;
• 06.07.2010 г. – Агенция за авторски права JASRAC – Япония;
• 17.07.2010 г. – Агенция за авторски права OSA – Чехия;
• 21.07.2010 г. – Агенция за авторски права GEMA – Германия;
• 21.07.2010 г. – Агенция за авторски права BUMA – Холандия;
• 26.07.2010 г. – Агенция за авторски права ARTISJUS – Унгария;
• 06.10.2010 г. – Агенция за авторски права JASRAC – Япония;
• 23.11.2010 г. – Агенция за авторски права STIM – Швеция;
• 24.06.2011 г. – Агенция за авторски права SUISA – Швейцария;
• 26.06.2011 г. – Агенция за авторски права TONO – Норвегия;

През настоящата година два концерта с участието на Милко Коларов бяха излъчени по „Еврорадио” - европейска радиомрежа с участието на консорциум от 16 държавни и частни радиа от 13 страни на ЕС:

- 18 юни - Откриване на ММФ "Варненско лято" 2011 – 85 годишнина
Симфоничен оркестър при Държавна опера - Варна
Диригент Росен Миланов
Солист Людмил Ангелов - пиано
П. Владигеров – Рапсодия „Вардар”, М.  Коларов – Първа симфония за голям симфоничен оркестър, световна  премиера; Чайковски – Концерт за пиано и оркестър №1

- 10 юли ММФ "Варненско лято" 2011 - Оркестър „Симфониета” Варна - 80 години на проф. Пенчо Стоянов
Диригент Милко Коларов
Солисти Йовчо Крушев и Димо Димов
Моцарт – Концерт за две пиана и оркестър KV365,
П. Стоянов - Концерт за две пиана и оркестър
Сен-Санс - Карнавал на животните

Автор: Проф. Милко Коларов
24.07.2011 г. 22:47
Посетено: 2287
Етикети: диригенти, композитори, музика, дискусии, Варна, проф. Милко Коларов, български творци, мнения. декларации, Почетен гражданин на Варна
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/74/news/12933-deklaratsiya-ot-prof-milko-kolarov