Полемики

Експериментът свърши, давайте списъците!

Криворазбраната демократизация громи устоите на системата на личните имена


Версачи
проплака в Стралджа, вестници и телевизии, че и „смешните шоута” по телевизиите се занадпреварваха да тиражират „новината”.

Традиционните справки на Националния статистически институт в началото на всяка година са благодатна почва журналисти и сценаристи да упражняват остроумието си, кога обаче „екзотиката” при личните имена на българите ще направи впечатление и на законотворците, не се знае.

Сузана и Исус ще обитават бъдещите цигански махали, с които Декадата на ромското включване очевидно не се справя, става ясно от информация на Дарик. От нея узнаваме още, че във въпросната Стралджа залагат и на „унисекс”-форми като Алекс и Денис, Сийнем и Симон (тия последните може би са момиченца...). При презимената на новородените модата също се била сменила, татковците били игнорирани за сметка на мамите и така градът се сдобил с жители като Тинков, Софков, Йорданкова, Мариева.

Според медии край морето в разбунения Несебър миналата година се е родила Мелек. Смолян пък бил рекордьор в Инджи-манията, там героите от босфорските саги били най-меродавният източник при избор на име за наследника.

За пълната безвкусица, материализирана в родителската „благословия”, „Труд” държи отговорна глобализацията. И така си е – родителите на едновремешните Пенки и Иванки не е имало откъде да се вдъхновят за „доукрасяване” на имената на отрочетата си до вида Пенелопе например... Според изданието през последните няколко години дори Мария е отстъпила първото място на Виктория, а трето по популярност било името Габриела, не Елена, както може би си мислехте!

Холивудска вълна съзира електронното издание bolgari.net  в наличието на малките Сабрини, Саманти и Даяни. Здравко, Станка и Калинка пък били съвсем на доизживяване.

И ВИП-овете ни са се разпищолили (да прощавате!), когато избират имена за рожбите си. В дома на русата Венета и половинката й Тихомир расте Патрик, ромският славей Софи си гледа Лоренцо, а рокдивата Милена изплака мъката си по Острова с раждането на Куин...

Проблемът с личните имена на българчетата е сред онези периферни за нашенския законодател области, чието регулиране ще се отлага, докато нещата излязат извън контрол.

Криворазбраната демократизация измете списъците с имена, от които майките можеха да избират, и настана словотворчество до Бога. Сериали безнаказано продуцират чуждоезиково влияние при наименуването на новородени българчета от времето на робинята Изаура до епохата на Еда, Мелда и Сабиха. Родители измислят име за детето си, сякаш си назовават фирмата, та имаме безумните Хранимира и Носимира.

Страната ни се превръща в резерват, в който последните си дни доживяват хора с имена на цветя  (Иглика, Невена, Маргарита), на светци (Никола, Георги, Стефан), на качества и характеристики, важни за човека (Здравко, Слава, Страхил, Дарина).

А е толкова лесно да се сложи ред в тая каша! Само малко добра воля трябва – да се съберат етнолози, филолози, историци, писатели, журналисти, да поумуват и да излязат, но не със становище, а със... списък! Списък с имена на българчетата, които ще се родят утре, след година или след пет.

Едновременно традиционни и модерни, красиви и благозвучни имена. От Ангелина, Вяра и Магдалена до Виктория, Михаела и Александра. От Богомил и Калоян до Мартин и Кристиян. Без нито един/една Елвис, Дебора, Леонардо, Мадона!

Разбира се, идеята да се унифицира именната система на българите ще забуксува в точка „Етнически критерий”. Ще настане вой, че не бива децата да се делят на циганчета, турчета, арменчета, еврейчета и българчета. Общностите пък ще искат да запазят колорита на традиционните си имена. Европа ще ни скочи, че караме Аврам да си нарече бебето не Исак, а Ивайло. Любители на силните усещания ще заведат в Страсбург дело за правото да нарекат наследника си Дениро.

Но хора с добра политическа воля (която толкова ни липсва вече две десетилетия) биха могли да се справят с предизвикателството.

И трябва да го сторят, преди изборните им резултати да  се окажат зависими от гласовете на Анджелинаджоли Антоанетова и Манолобланик Фатмеев.

 

 

Автор:
Светла Иванова
Публикация:
08.01.2011 г. 15:11
Посетено:
2575
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/74/news/11475-eksperimentat-svarshi-davayte-spisatsite