Конкурси

Конкурс за най-добър читател на изд. "Факел експрес" и Артхостал

За първи път награда за читателите

◊ СЪБИТИЕТО

„Обстоятелството, че не чете, е причина обществото да падне до онова ниво на изказ, при което се превръща в лесна плячка за демагога и тиранина. За обществото това е равно на забрава…“
Йосиф Бродски

Издателство „
Факел Експрес“ и Културна асоциация „Артхостал“ в Барселона организират конкурс за най-добър читател.

Идеята е нетрадиционна – да се публикуват две книги през годината с нарочно направени грешки, които читателите трябва да открият. Грешките не са коректорски – правописни или печатни, – а смислови, стилови, фактологически, т.е. такива, които, ако авторът би допуснал, добрият редактор безпогрешно ще улови. Но какво е добрият читател, ако не негова сянка, безмилостното му продължение в главата си – главата, от която, в крайна сметка, всички зависим!

Книгата, с която обявяваме конкурса, е „Къщата на обесения“ от Красимир Дамянов.


◊ РЕГЛАМЕНТ

• Предвиждаме 3 награди:

. Една първа награда - безплатен самолетен билет до Барселона и една седмица на гости на Културна асоциация „Артхостал“ – за откриването на заложените ТРИ грешки;

. Десет втори награди - годишен абонамент за списание „Факел“ – за ДВЕ открити грешки;

. Петдесет трети награди - книга на издателство „Факел експрес“ – за ЕДНА открита грешка.

Печелившите участници в конкурса ще бъдат определени чрез жребий.

• Наградените читатели ще бъдат обявени на пролетния панаир на книгата в София през 2010 г. или на културно събитие, свързано с 24 май.

• Писмата с отговорите могат да се изпращат от 1 декември 2009 г. до 30 април 2010 г. по следните начини:
- през специална форма от сайта на „Факел експрес” (http://www.fakelexpress.com).
- с препоръчано писмо с обратна разписка на адрес: 1000 София, пл. „Славейков” 11, изд. „Факел експрес“.


• Книгата „Къщата на обесения” ще се продава в книжарниците „Хеликон”, „Пингвините”, „Сиела”, „Български книжици”, „Нисим”, „АБВ Писмена”, „Буктрейдинг”, „Интеркнига”, „Реа”, НАТФИЗ, "Книгосвят".

Конкурсът се организира със съдействието на „Флорина - България“ АД.

Медийни партньори: БТА, Нова телевизия, Дарик радио, в. „Сега“.

. За допълнителна информация: изд. „Факел експрес”, Мира Златарева 986 10 14; 0887 337 411


◊ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

Красимир Дамянов
„Къщата на обесения“
(сборник с разкази)

След успеха на романа му „
Дневникът на една пеперуда”, номиниран и за трите най-престижни литературни конкурса в страната („Елиас Канети“, „ВИК“ и „Хеликон“), Красимир Дамянов неочаквано ни връща към любимия си жанр – късия разказ. Подборът не е случаен: по един или друг начин всички разкази в този сборник имат връзка с книгата на живота му и могат да бъдат открити като отделни епизоди, мимолетни проблясъци и хрумвания в нея, или просто да се случат в продължението на „Дневника“. Пъзелът, който предлага „Къщата на обесения“, без съмнение, ще бъде още един повод за читателите му да посегнат и към романа му.

Писател с богата биография - строителен инженер, реставратор, шофьор на такси, редактор в издателство, в Киноцентъра, пътешественик по Делтата на река Дунав, емигрант в Испания след 10 ноември, контрабандист в Андора, неосъществен журналист в Банкок, предприемач в Мадрид, хотелиер в Испания и туристически гид в Барселона за своите почетни гости, Красимир Дамянов е подбрал за българските си читатели 24 бисера от частната си, съставена с изключителна предпазливост, любов и търпение, колекция. „Къщата на обесения” слага началото и на първия у нас литературен конкурс за читатели – без жури и лобизъм, разочаровани автори и цинизъм. А именно: на Конкурса за най-добър читател, който авторът, заедно с издателство „Факел Експрес“ и участието на изтъкнати спонсори, предлага на нашата публика.

Да се посети безплатно Барселона, само като се прочете книгата, си струва, дори тя и да не ни хареса! Информацията как да сторим това, ще намерите в условията на конкурса на нашите сайтове:  http://www.fakelexpress.com и http://www.arthostal.com.


Красимир Дамянов е роден на 25 март 1948 година в София. Като студент заминава за Хавана, където учи в продължение на една година. Завършва строително инженерство в ИСИ (1974), работи на строежа на Аспаруховия мост във Варна, в Националния институт за паметниците на културата. Първият му сборник с разкази „Защо няма бог“ излиза през 1981 г. Известно време живее на свободна практика във Варна, работи като редактор в издателство „Български писател“. С втората си книга „Дяволски нокът“ (1985) става член на Съюза на българските писатели, чийто днешен председател иска изключването му три години по-късно заради направено от Дамянов публично антипартийно изказване. Поканен от
Валери Петров и Христо Ганев, Дамянов започва работа в Студия за игрални филми – като редактор и главен редактор на „Колектив 64“, но през 1989 г. е принуден да напусне за “намеса в творческите планове на колектив 64“ и „налагане на продуцентски принципи и материална отговорност“ – обвинения, които скоро ще бъдат отправени към повечето от работещите в областта на изкуство в държавния сектор. Последната му книга е „Приказки за злояди деца“ (1989), след която практически изчезва от литературната сцена. Става шофьор на такси и емигрира в Испания, връщайки се към предишната си професия. От 1990 г. живее в Мадрид, реставрира стари сгради, а от четири години е стопанин и уредник на културния клуб-хотел „Артхостал“ в Барселона.


◊ ОРГАНИЗАТОРИТЕ

Издателство "Факел експрес"
(http://www.fakelexpress.com) е основано през 1995 г. Утвърдено е като водещо в издаването на българска и чужда художествена литература. В годините на прехода и истеричната пазарна шумотевица то отстоява истинските духовни стойности, грубо погазвани и незаслужено пренебрегвани вече не едно десетилетие у нас.

Сред авторите на Факел експрес са
Александър Солженицин, Йосиф Бродски, Юз Алешковски, Виктор Ерофеев, Надежда Манделщам, Емил Чоран, Чеслав Милош, Мишел Уелбек Стефан Одьоги, Патрик Оуржедник, Дубравка Угрешич, Матей Вишниек Георги Рупчев, Катя Паскалева, Красимир Дамянов и др.

В поредицата „Нова проза” (съвместно с издателство „Жанет 45”) се представят автори, които са в основите на днешната модерна литература и на утрешната нова класика –
Василий Гросман, Василий Аксьонов, Сергей Довлатов, Владимир Войнович, Едуард Лимонов, Евгений Попов, Анатолий Корольов, Саша Соколов, Людмила Улицкая, Михаил Шишкин, Юрий Мамлеев.

Най-голям престиж издателството печели с литературното списание "Факел", което вече три десетилетия запазва своята уникалност и защитава авторитета си на най-търсеното и четено българско литературно периодично издание у нас. На фона на едно учудващо безразличие и позната ни от близкото минало инерция на съвременната ни периодика към съдбоносни за света и България събития, "Факел" е сред малкото, които се стремят обективно, последователно и на високо художествено равнище да ги отразяват, като публикува мненията на световноизвестни творци на литературата и изкуството, философи, политолози, социолози. Независимо от своя предимно литературен характер списание "Факел" винаги е следяло отблизо, а често пъти и предугаждало важни за обществено-политическия живот у нас процеси и съдбоносни за развитието на съвременния свят събития и играе неоценима роля за нормализирането на цялостната литературно-обществена атмосфера у нас.

Важно признание за "Факел" е присъдената му през 2002 г. Национална награда „Хр. Г. Данов“ в категория „За преводна художествена литература“.

По покана на "Факел експрес" в България са гостували големите руски писатели Юз Алешковски, Виктор Ерофеев, Евгений Попов, Анатолий Корольов, Михаил Шишкин, Светлана Василиева, световноизвестният руски правозащитник и публицист
Владимир Буковски и др.


Артхостал (http://www.arthostal.com) е малка артистична обител и място за отдих и туризъм в старинна сграда от ХVІІІ век в сърцето на стара Барселона.

Като културна асоциация Артхостал има за цел да пропагандира изкуството на пътуващи артисти, поети, художници, архитекти от всички страни и по-специално от Балканите, както и да ги запознава с културното наследство на Барселона и да ги ориентира за музеи и забележителности, като на най-талантливите от тях да предоставя безплатно пребиваване до 15 дни с място за работа и зала за изява.

Тук вече са гостували българските художници Десислава Денева, Иван Додов, Цветомир Асенов, Николай Тотев, Борис Колев, Дарина Цурева, Васил Докев, Киро Мавров, аржентинците Рал Верони и Енрике Арау, Йасемин Ердин от Истанбул, Хаджит Арази от Израел, българските поети Георги Борисов, Владимир Левчев, Палми Ранчев, режисьорите Иван Андонов, Златина Русева, Матя Клукович от Загреб, руските поети Сергей Гандлевски, Дмитрий Веденяпин, Павел Лукиянов, Юрий Талвет от Естония.

Артхостал организира безплатно изложби, рецитали, конференции, приятелски срещи на живеещи българи в Барселона и гости от цял свят
.
Автор:
Издателство „Факел експрес“
Публикация:
24.11.2009 г. 12:49
Посетено:
1928
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/8941-konkurs-za-nay-dobar-chitatel-na-izd-fakel-ekspres-i-arthostal