Конкурси

Обявен е общоевропейски конкурс за ученици "Мисли за личната си неприкосновеност"

По случай Деня за Защита на личните данни - 28 януари 2010

◊ СЪБИТИЕТО

Европейската комисия кани младите хора на възраст между 15 и 19 години да вземат участие в конкурса "Мисли за личната си неприкосновеност", организиран в чест на Деня за Защита на личните данни - 28 януари 2010. Конкурсът се провежда до 5 януари 2010.


◊ ЗА КОНКУРСА

За да участват в състезанието, кандидатите трябва да изготвят мултимедийна презентация и да я качат на сайта на конкурса http://www.dataprotectionday.eu до 5 януари 2010 година.

Проектът не бива да надхвърля 90 секунди по времетраене. Той трябва да засяга въпросите на личната неприкосновеност като човешко право, жизненоважно за съхранението на свободата, и да дава ясна представа, че макар и фундаментално право, личната неприкосновеност е тясно свързана с личната отговорност и в този смисъл нашите собствени действия могат да заплашат личната ни сигурност и свобода.

Всеки участник може да изготви своя проект сам или в сътрудничество със съученици или друга младежка група. След 1 декември всички ще могат да гласуват за най-добрата презентация на сайта на конкурса.

Победителите ще бъдат подбрани от най-високо оценените онлайн творби от специална комисия, включваща образователни специалисти и експерти по защита на личните данни, един член на Европейския парламент, представител на младежите и представител на технологичните компании.

Членовете на отбора-победител ще бъдат поканени да прекарат три дни в Брюксел, където ще присъстват на специалната церемония по награждаването на победителите в Деня за Защита на личните данни на 28 януари 2010. Това събитие е инициирано от Европейската училищна мрежа и Майкрософт с подкрепата на академични и правителствени институции, сред които и Съветът на Европа. Отборите победители ще вземат участие в работилница за създаване на филм и ще получат награди, които включват Xboxes, игри, както и парични награди от € 500, € 400 и € 300 за покупка на оборудване на училището или младежкия клуб на победителите.

• Повече подробности за конкурса са публикувани на сайта на Националния център за безопасен Интернет на адреси:
http://www.safenet.bg/teen/news.php?item.34.1
http://safenet.bg/teen/news.php?item.6.1

Автор:
Георги Апостолов, Национален Център за безопасен интернет
Публикация:
12.11.2009 г. 15:10
Етикети:
Посетено:
1913
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/8857-obyaven-e-obshtoevropeyski-konkurs-za-uchenitsi-misli-za-lichnata-si-neprikosnovenost