Конкурси

Конкурс за Годишната награда на Академия "Liber" за втора издадена поетична книга

За поетични книги, написани и издадени на български език

◊ СЪБИТИЕТО

Конкурс за Годишната награда на "Академия “Liber" за втора издадена поетична книга


• Наградата:
     
В конкурса ще бъде отличена с лауреатско звание и парична награда от 2 000 (две хиляди) лева една от издадените в периода 01.09.2008 г. - 01.09.2009 година втори поетични книги на автори, пишещи на български език (в спорните случаи, за дата на издаване ще се счита месецът, заявен в службата по ISBN). Паричната премия се връчва на автора на книгата (освен в случаите, в които издателският договор за книгата предвижда друго), а издателството ще бъде наградено с почетен знак и офорт на художника Огнян Георгиев (за изданието на конкурса през 2012 година за участие в него вече няма да бъдат приемани книги, непредставени от издателство, както и книги, за чието издаване авторът е заплатил на издателството).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

• Право на участие:

В конкурса имат право да участват всички поетични книги, втори в жанра за своите автори (книгите в съавторство, както и участията в сборници и антологии не се отчитат) - пишещи на български език и издадени на български, без ограничения за местоживеенето на авторите и страната на издаване - публикувани в посочените срокове (от 01.09.2008 г. до 01.09.2009 г.).
     
С цел недопускане на подозрения за конфликт на интереси в конкурса не могат да участват автори с книги, издадени от Издателство “Арс” (част от ArsMedia, осъществяваща мениджмънта на конкурса).

    
• Срокове:
     
Книгите трябва да бъдат изпратени в електронен вид (независимо от формата на файла) на адрес: ars@bgland.net в срок до 24:00 часа на 20.09.2009 година.

Изисква се и изпращането на 2 (два) броя отпечатано “книжно тяло” на адрес:
1404, София,
жк “Стрелбище”, ул. "Твърдишки проход” № 25, за конкурса на “Академия “Liber” (на вниманието на Левена Филчева) - важи датата на “пощенското клеймо”: не по-късна от 20.09.2009 г.

След приключване на конкурса по един екземпляр от всяка книга ще бъде подарен на библиотеката на Читалище “Братство” в Кюстендил, а вторият ще остане в архива на академията.

     
• За конкурса и журирането:
     
Независимо дали вярваме в твърдението, че втората издадена книга е важен маркер за развитието на всеки автор (защитено упорство в търсене на призванието или доказателство за избор), струва ни се уместно да се създаде възможност четящите и пишещите да се взрат именно в това, което е последвало забелязаните или (по-често) не дебюти. Този конкурс има тази цел.
    
Конкурсът ще бъде ежегоден, като всяка негова година ще бъде посветена на паметта за автор, към когото българската литература е в дълг. В края на май тази година, на тържествената церемония при връчването на наградите от конкурса “Биньо Иванов” в Кюстендил, на кмета на общината бе връчен почетният знак за “Град домакин на “Годишните награди на “Академия “Liber” в годината, посветена на Биньо Иванов.
     
Номинираните и наградените се избират от търсеща своята представителност група активно пишещи, публикуващи и четящи автори, при пълна прозрачност и публичност на обсъжданията. На адрес http://liber.mediabg.eu след 01.10.2009 г. ще бъде достъпен за четене без ограничения интернет форум, в който ще се осъществи гласуването и обсъждането на книгите, участващи в конкурса. На тази дата и на същото място ще бъдат оповестени и членовете на “Академия “Liber”, поели ангажимент да участват в гласуването, първият етап на което ще продължи до 20.10.2009 г.

Своето предварително съгласие за участие в журирането на конкурса са дали над 20 автори, сред които Азиз Таш, Бояна Петкова, Валентин Дишев, Ваня Стефанова, Иван Христов, Галина Николова, Георги Милев, Емил Христов, Ина Иванова, Камелия Спасова, Левена Филчева, Марица Колчева, Мария Липискова, Петър Чухов, Филип Кабакян и др.
     
Първият етап от гласуването - до 24:00 часа на 19.10.2009 г. - ще излъчи три заглавия, номинирани за наградата. След този срок, до 24:00 часа на 22.10.2009 г., ще бъде извършено повторно гласуване, което трябва да определи победителя. За тези 72 часа секцията на интернет форума, в която ще се извършва гласуването, няма да бъде публично достъпна. След обявяването на победителя - на 23.10.2009 г. - цялата секция, с всички резултати от гласуването и обсъжданията, отново без никакви редакции и промени, ще може да бъде прочетена и разглеждана от посетителите на форума…
     
Още подробности от регламента на гласуването и конкурса (непротиворечащи на гореизложеното - което се счита за споразумение между организаторите и участниците) ще могат да бъдат прочетени при откриването на форума на адрес http://liber.mediabg.eu в 12:00 часа на 01.10.2009 година.

Автор:
Валентин Дишев
Публикация:
25.08.2009 г. 22:12
Посетено:
1951
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/8356-konkurs-za-godishnata-nagrada-na-akademiya-liber-za-vtora-izdadena-poetichna-kniga