Конкурси

Международен конкурс за детска рисунка "Тъпан бие, хоро се вие"

В рамките на XI Празници на духовите оркестри "Дико Илиев" – Монтана 2010

Международен конкурс за детска рисунка "Тъпан бие, хоро се вие"


◊ СЪБИТИЕТО

Община Монтана официално обяви международния конкурс за детска рисунка “Тъпан бие, хоро се вие”. С писма до градоначалниците на областните центрове, до училища, читалища и школи кметът Златко Живков покани младите таланти да се включат в творческото състезание.

Конкурсът се провежда от 10 г. като съпътстваща изява на Дико-Илиевите празници на духовите оркестри. Той се утвърди първоначално на регионално и национално ниво, а в последното му издание участваха близо 1400 деца от 16 държави от три континента.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

• Следващото издание на конкурса, което ще се проведе през 2010 г., ще бъде организирано с партньорството на ОДК “Ние, врабчетата” – Монтана.

• Съгласно статута на конкурса, участниците са разделени на 2 възрастови групи:
. І възрастова група – от І до ІV кл.
. ІІ възрастова група - от V до VІІІ кл.

• Всеки може да се представи с не повече от 3 рисунки: за по-големите деца на формат 25 х 35 см, а за участниците от ІІ  възрастова група – на формат 35 х 50 см.

• Няма ограничения относно техниката и жанра на творбите. Те се представят или изпращат по пощата на организаторите най-късно до 1 април 2010 г. до:
Община Монтана,
ул. “Извора” 1, стая 406.


◊ НАГРАДИТЕ

Наградите, определени от професионалното жури, са по 3 за всяка възрастова група:
. за I място - 100 лв., статуетка и грамота,
. за II място - 60 лв., предметна награда и грамота,
. за III място - 40 лв., предметна награда и грамота.

Ще бъде присъдена и колективна награда за училище, извънучилищно звено, школа по изкуствата или клуб - Диплом за изключително успешно комплексно представяне.

• Подробности за условията за участие са публикувани на сайта на Дико-Илиевите празници http://www.festival-dikoiliev.com.

Статутът на конкурса, чието название се превежда като "Музиката и танците на моя народ", ще бъде публикуван на сайта на фестивала и на няколко национални езика. В предишните издания поканата за участие се разпространяваше само на английски като език за международна комуникация. Организаторите обаче са убедени, че интересът към творческото състезание ще нарасне, ако статутът е преведен на родните езици на учителите по изобразително изкуство. Повечето художници обикновено не говорят английски, и това е донякъде оправдано, защото те общуват с публиката чрез универсалния език на изобразителното изкуство. Онези от тях, които работят с деца и получат статута на родния си език ще са улеснени. Освен това, този подход е израз и на уважение към националната идентичност, което е залегнало и във философията на конкурса.

Автор:
Нели Василева
Публикация:
17.08.2009 г. 16:21
Посетено:
5609
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/8335-mezhdunaroden-konkurs-za-detska-risunka-tapan-bie-horo-se-vie