Конкурси

Трети конкурс за наградата "Кръстан Дянков"

За превод от английски на български език на съвременен роман

◊ СЪБИТИЕТО

Фондация „Елизабет Костова” обявява трети конкурс за наградата „Кръстан Дянков”

Наградата се връчва за превод от английски на български език на съвременен роман с високи литературни качества. Оригиналът трябва да е издаден след 1980 г., а преводът на български език между 1 януари 2008 и 15 септември 2009 година. Преводачът на наградения превод получава $2 000.

Номинациите ще бъдат разгледани от независимо жури от трима специалисти в областта на превода и художествената литература. Името на наградения ще бъде обявено в края на ноември 2009 г.

Номиниран преводач може да бъде всеки, чийто превод отговаря на изискванията на наградата, независимо от неговото гражданство.

В номинирането могат да участват издатели, литературни критици, преводачи и институции, специализирани в практикуването или оценяването на художествен превод (преводачески общности, университетски катедри и др.). Всеки номиниращ има право на не повече от 3 номинации.

Повече информация и формуляр за участие - на сайта на фондацията: http://ekf.bg.


◊ ЗА НАГРАДАТА

Годишната награда „Кръстан Дянков” е учредена през 2007 г. Наградата се дава за превод от английски на български език на съвременен роман.

Необходимостта от подкрепа на преводаческото изкуство е един от основните дефицити, идентифицирани от фондация „Елизабет Костова”. Фондацията благодари на всички преводачи, които с работата си допринасят за развитието на художествения превод.

Носителите на наградата „Кръстан Дянков” до този момент са: Любомир Николов (за “Ловецът на хвърчила
” от Халед Хосейни, изд. “Обсидиан”), Иглика Василева (за "Морето" от Джон Банвил, изд. „Алтера”) и Йордан Костурков (за "Месията от Стокхолм" от Синтия Озик, изд. „Панорама”).

Автор:
Фондация "Елизабет Костова"
Публикация:
29.07.2009 г. 17:45
Посетено:
1697
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/8287-treti-konkurs-za-nagradata-krastan-dyankov