Конкурси

XV Национален тракийски конкурс "Петкана Захариева"

19 юни 2009, Стара Загора

XV Национален тракийски конкурс "Петкана Захариева"


◊ СЪБИТИЕТО

Петнадесетото издание на Националния тракийски конкурс „Петкана Захариева” ще събере отново на 19 юни в залата на читалище „Св. Климент Охридски” в Стара Загора певци и инструменталисти от цялата страна.

Близо 400 музиканти – над 50 индивидуални изпълнители, около 25 народни хора и десетина инструменталисти от Бургас, Пловдив, Харманли, Хасково, Плевен, Горна Оряховица и други градове ще спорят за наградите.


◊ ПОВЕЧЕ

Четиричленно жури, с председател Кирил Тодоров и членове Дочка Къшева, Милчо Божков и Иван Тодоров, ще излъчи най-добре представилите се участници в надпреварата в двете категории - индивидуални изпълнители на тракийска народна песен и инструменталисти, и състави за автентичен и обработен фолклор.

Голямата награда на конкурса - статуетка с образа на Петкана Захариева и парична премия - ще бъде връчена на индивидуален изпълнител. Тракийското дружество „Одринска епопея” ще даде своя специална награда за особени заслуги в хоровото пеене.

Отличените на първо, второ и трето място в съответните възрастови групи ще получат медали с образа на тракийската певица. Награди ще има и за най-малкия и за най-възрастния участник в надпреварата, уточниха организатори от читалище „Св. Кл. Охридски”.
Автор:
Анелия Овчарова, Отдел "Култура и вероизповедания"
Публикация:
17.06.2009 г. 12:23
Етикети:
Посетено:
1418
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/8125-xv-natsionalen-trakiyski-konkurs-petkana-zaharieva