Конкурси

Културна инициатива в памет на Алеко Константинов

"Светли, светли образи ни дайте...!"

Културна инициатива в памет на Алеко Константинов


◊ СЪБИТИЕТО

Община Пловдив – Отдел “Младежки дейности, спорт и туризъм”,
ОУ “Алеко Константинов” - гр. Пловдив,
НЧ “Алеко Константинов” - гр. Пловдив и
Сдружение за модерна култура - гр. София

организират

съвместна културна инициатива в памет на Алеко Константинов под наслов

“Светли, светли образи ни дайте...!”


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕЯТА

Преди 112 години, “в предвечерието на 11 май Алеко е в Пловдив с един виден столичен магистрат. Последният убеждава Алека да не ходи в Пещера, а да отиде с него във Фердинандово, гдето цъфтели рози. Но Алеко отговори: “Не мога братко, не мога – дума съм дал.”... Този спомен от един приятел на Ив. Шишманов,  символично, е отправната точка на това начинание по пътя към утвърждаване на ценностите, които ни завеща Алеко.

“Този народ, когато е имал светла точка отпреде си, когато му се е посочвала свята цел, той се е устремявал към тази цел с въодушевление, достойно за благородна и напредничава нация.”
Алеко Константинов

Целта
на замислената инициатива е да се активизират културните връзки в национален мащаб с популяризирането на новите научни достижения в алекознанието, както и да се търсят алтернативни варианти за насърчаване гражданските инициативи у младите хора.

Желанието ни е чрез този културен акт да отдадем почитта и преклонението си пред
Алеко Константинов и да отбележим в навечерието на 11 май 2009 г. 112-та годишнина от неговата гибел.


◊ ИНИЦИАТИВАТА

Предвидени събития за реализиране на инициативата:

• Национален  младежки конкурс за есе на тема: “Алеко Константинов и гражданското общество”

•  Национален конкурс за творби в областта на визуалните изкуства на тема: “Алеко Константинов и планината”

• Конкурс по родолюбие: издирване на непубликувани материали, снимки, реликви, спомени, разкази от близки и родственици на Алеко

 
• Авторите на номинираните от всяка категория творби ще бъдат наградени с уникален екземпляр от биографията на Алеко Константинов с автограф от автора Гавраил Панчев, а първите три отличени творби от всяка категория ще получат и парична награда. Ще бъде присъдена и една награда на интернет-читателите, които ще избират от публикуваните номинирани творби на сайта на ОУ “А. Константинов”: http://www.alekokonstantinovschoolpl.com

• Организаторите отправят покана към родственици на Алеко да присъстват на срещата с наградените творци и автора на тритомната биография на Алеко Константинов – Гавраил Панчев.

• Поканените родственици на Алеко също ще получат екземпляр от биографията на Алеко Константинов с автограф от автора Гавраил Панчев. Ще бъде организирана изложба с отличените творби – картини и музейни експонати.

• В рамките на инициативата ще бъде организирана културна среща на 14 май 2009 г. от 18 ч. в галерия “Ромфея”, Пловдив с автора на тритомната биография на Алеко Константинов - Гавраил Панчев, представен от проф. Светлозар Игов от Института по литература към БАН, и връчване на наградите на победителите от обявените конкурси.

 
. За повече информация: culture_@abv.bg

. Подробна информация за изискванията на конкурсите: http://cultureassociation.blogspot.com

Автор:
Нина Панчева-Киркова
Публикация:
24.03.2009 г. 12:12
Етикети:
Посетено:
1650
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/7571-kulturna-initsiativa-v-pamet-na-aleko-konstantinov