Конкурси

Девето издание на "Орфеево изворче" в Стара Загора

Стара Загора - новата столица на фолклора

Девето издание на "Орфеево изворче" в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

Над 2000 деца, младежи, преподаватели по музика от всички фолклорни области на страната пристигат в Стара Загора за участие в Деветото издание на Националния музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче”.

Конкурсът се провежда в 5 възрастови групи, като вече има записана участничка, ненавършила 4 години и изпълнител на над 70 години. Най-многобройна, над 440 души, е групата на индивидуалните изпълнители-певци, над 120 са индивидуалните изпълнители-инструменталисти, ще се изявят и 78 групи за автентичен фолклор, вокални групи за фолклорни песни, групи за танцов фолклор, народни оркестри и инструментални групи и др.


◊ ПОВЕЧЕ

Кметът на Община Стара Загора ще даде началото на 20 март (петък) в 10.00 ч. в Залата на Драматичен театър „Гео Милев”, а награждаването на лауреатите ще бъде на 22 март от 10.00 часа  на същото място.

„Стара Загора е новата столица на фолклора” – каза на пресконференция днес един от основните организатори Дочка Къшева, председател на Национален музикално-фолклорен съюз – НМФС “Орфеево изворче”.

Община Стара Загора покани за участие в конкурса и пое разходите на детските фолклорни състави от града – информира на пресконференцията днес Диана Атанасова, началник отдел „Култура и вероизповедания” в Община Стара Загора. Участниците ще се изявят и на открита сцена в Парк „5 октомври”, както и в кв. ”Кольо Ганчев” на Стара Загора. Председател на журито е проф. д-р Пламен Арабов от Националната академия за музикално и танцово изкуство. Голямата награда на кмета на Община Стара Загора е модерен синтезатор.
Автор: Уляна Кьосева
17.03.2009 г. 18:10
Посетено: 1772
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/7524-deveto-izdanie-na-orfeevo-izvorche-v-stara-zagora