Конкурси

Пиеса за подрастващи

Конкурс на Международния театрален институт

  • ЗА КОНКУРСА
  • Международният форум за драматурзи на Международния театрален институт всеки две години организира конкурс за драматурзи с цел да стимулира съвременното писане за театър. Конкурсът е анонимен и пиесите се оценяват единствено на базата на тяхното качество и съответствие към зададената от МФД тема. За 2002 г. темата беше "Потребността от мирно съвместно съществуване между народите". През 2004 г. конкурсът беше за радио-пиеси. В първия случай целта на МФД беше да допринесе за световния мир, което е и мисията на ЮНЕСКО. Във втория - за качеството на живот с убеждението, че е редно аудиторията също да бъде ценена и че визията не би трябвало да монополизира театъра.
  • ТЕМАТА
  • За 2006 г. МФД си поставя за цел да разсее предразсъдъците по отношение на т.нар. “театър за подрастващи”. Много хора са склонни да го възприемат като по-нисша форма на театрална изразност и често се оказват прави, доколкото голяма част от пиесите за подрастващи са твърде опростени. Всъщност литературата за деца и юноши често се подценява и целта на конкурса е да докаже, че тя е не само пълноправна наред с литературата за възрастни, но и че изисква по-особена чувствителност и способност за ясна многопластова изразност. Писането за подрастващи е ценно с това, че въздейства върху духовното развитие и характера. То може да бъде още по-ценно като се препрочита по-късно, когато човек вече е пораснал и може да открие в творбата неща, които по-рано не е бил в състояние да забележи. Този начин на писане интересува и възрастни, тъй като те са зрели, четат и между редовете и търпеливо очакват и децата по-късно да правят като тях. Няма възрастен, който да изпита снизхождение, когато води децата си на такъв театър. Той също би се наслаждавал и така театърът може да се превърне в мост между поколенията. После биха желали да я обсъждат у дома или някога по-късно. Конкурсът на Международния форум за драматурзи 2006 се интересува от такива “пиеси за подрастващи”, които засягат всички членове на обществото от 8 години нагоре и са адресирани към всички културни слоеве, без ограничения. Единственото ограничение е Вашият текст по никакъв начин да не представя изопачено, унижава или обижда младите. Те нямат нужда от сладникави текстове, а от текстове, които уважават всяко човешко същество, всяко създание, всяка форма на живот.
  • УСЛОВИЯ, НАГРАДИ, СРОКОВЕ
  • Езиците, на които можете да изпращате Вашите текстове, са английски и френски (езиците на ЮНЕСКО). Не е необходимо авторите да са членове на Международния театрален институт, няма ограничения във възрастта и националната принадлежност. Всеки автор може да изпрати само една пиеса до 30 страници по 32 реда. Първата награда е 1000$, втората – 500$. Но най-важното е, че отличените текстове ще бъдат публикувани и МФД ще ги предоставя на театрите. Името на автора трябва да бъде приложено в запечатан плик, надписан с псевдоним и със заглавието на пиесата. Пиесите да се изпращат в 3 копия до Lia Karavia 51 Agiou Polycarpou Nea Smyrni 17124 Athens Greece Ще бъдат отворени само пликовете с имената на авторите на отличените пиеси, след като журито е направило своя избор. Не се приемат пиеси, изпратени по електронната поща. Краен срок за изпращане на пиесите: 31 август 2005 г. Наградените текстове ще бъдат обявени на конгреса на Международния театрален институт през 2006 г. с публично четене на отличените пиеси. Международният форум за драматурзи очаква с нетърпение да получи колкото може повече пиеси за конкурса колкото може по-скоро. Не се колебайте да участвате, дори това да е Вашият първи опит!
  • ЗА КОНТАКТИ
  • Български център на Международния театрален институт Имейл: bgtheatre@dir.bg
    Автор:
    Ангелина Георгиева
    Публикация:
    25.11.2005 г. 11:35
    Етикети:
    Посетено:
    954
    Линк:
    https://kulturni-novini.info/sections/7/news/611-piesa-za-podrastvashti