Конкурси

"Ню Бояна филм" и Фондация "Братя Мормареви" обявиха конкурс за сценарии за игрални филми

Само за български автори

◊ СЪБИТИЕТО

На 24 юли 2007 година в Киноцентъра официално бе обявен Конкурс за сценарии за български пълнометражен игрален филм с международно жури.

• Спечелилият Първата награда на името на големия български кинодраматург "Марко Стойчев" ще бъде продуциран от "Ню Бояна филм".
• Средствата за първа и втора награда в размер на 5000 и 3000 евро ще бъдат осигурени от Фондация "Братя Мормареви".


◊ ОЩЕ ЗА КОНКУРСА

Марко Стойчев заедно Мориц Йомтов са едни от най-известните български сценаристи под псевдонима Братя Мормареви. Под това име са написани повече от 15 сценария на едни от най-сполучливите български филми, създадени през 70-те и 80-те години на миналия век. Сред тези филми са "Таралежите се раждат без бодли", "С деца на море", "Сиромашко лято", "Изпити по никое време", "Два диоптъра далекогледство", "Двойникът", "Тринайсетата годеница на принца", "Адио, Рио", "Васко да Гама от село Рупча", "Бай Ганьо тръгва из Европа".

Дълги години Марко Стойчев бе представител на Американската филмова асоциация (МРАА) за България. В присъствието на филмови творци, на представители на Съюза на българските филмови дейци и на НАТФИЗ изпълнителният директор на компанията Дейвид Варод и Кънчо Стойчев, син на Марко Стойчев и председател на Фондацията "Братя Мормареви" подписаха правилата за конкурса.

• В края на септември 2007 ще бъде обявен съставът на международното жури, в което ще бъдат привлечени видни кинематографисти и писатели от Холивуд, Европа и България.
• До края на февруари 2008 ще може да се кандидатства с оригинални сценарии само от български автори, които ще трябва да бъдат представени освен на български и в превод на английски.
• Кандидатите могат  да  участват и с повече от един сценарий.
• Решението на журито ще стане известно на 6 юни 2008 година.
• Конкурсът ще се провежда ежегодно.
Автор:
Димитър Атанасов
Публикация:
31.07.2007 г. 14:42
Посетено:
979
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/4350-nyu-boyana-film-i-fondatsiya-bratya-mormarevi-obyaviha-konkurs-za-stsenarii-za-igralni-filmi