Конкурси

Българският национален костюм – древен и модерен

VІ Национален ученически конкурс

◊ СЪБИТИЕТО

На 30 май 2007 г. (сряда) от 17:00 ч. в Барокова зала на Военния клуб в София ще се проведе официално награждаване на отличените участници в Националния ученически конкурс “Народното изкуство – моя радост и вдъхновение” с тема на шестото издание “Българският национален костюм – древен и модерен”.

Националният ученически конкурс за деца от 6 до 18-годишна възраст (от І до ХІІ клас) е част от дългосрочната и широка програма на Националното етнопедагогическо сдружение “Проф. д-р Иван Шишманов” с председател г-жа Лозинка Йорданова.

Шестото издание на конкурса се провежда под патронажа на г-жа Йорданка Фъндъкова – заместник кмет на Голяма столична община по култура и образование.

• Партньори в осъществяването на конкурса са Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Държавна агенция за младежта и спорта, Българска национална телевизия, Българско национално радио, Етнографски институт с музей при БАН, Съюз на българските писатели, Съюз на българските журналисти, Национален дворец на децата – София, Младежко християнско дружество “ИМКА” – София, Фондация “Тотка и Иванка Азманови – ТИА” и др.
• Проявата се реализира с финансовата подкрепа на спомоществователи и дарители с положително и активно отношение към българската народна традиционна култура и към образованието и възпитанието на съвременните деца и младежи на България.


◊ ПОВЕЧЕ

Шестият национален ученически конкурс за деца и младежи “Българският национален костюм – древен и модерен” се реализира в две направления:

1. Създаване на проект за съвременен елегантен костюм с мотиви от народните носии чрез различни изобразителни техники – живопис, графика, приложно изкуство и др.
2. Събиране на фолклорни образци или съчиняване на художествен текст, музикална творба или произведение на изобразителното изкуство с тема българския национален костюм.

Конкурсът цели дейността на учениците да се насочи както към събиране и запазване на автентични фолклорни образци, така и към тяхното свободно интерпретиране в художественото творчество на децата и младежите на днешна България.

Опознаването на богатството от регионални народни носии у нас и творческото им пресъздаване в съвременни форми на българско облекло с национални мотиви има голяма образователна и възпитателна роля за естетическото и гражданското развитие на подрастващото поколение в България днес.

Общественият съвет на НЕПС “Проф. д-р Ив. Шшиманов” предвижда тържествено представяне на конкурсните творби в следните форми:

1.
Експозиция на автентични фолклорни образци.
2. Изложба на художествени произведения по народни мотиви.
3. Ревю на детски и младежки костюми с оригинален или творчески характер.

Организаторите и техните партньори, при реализиране на Шестия национален ученически конкурс “Българският национален костюм – древен и модерен”, канят всички, желаещи да се докоснат до красотата на древната носия и до съвременното й претворяване от българските ученици, да посетят тържествената церемония по награждаването на победителите.

Автор:
Юлия Йорданова, сътрудник на НЕПС “Проф. д-р Ив. Шишманов”
Публикация:
25.05.2007 г. 22:39
Посетено:
743
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/4028-balgarskiyat-natsionalen-kostyum-dreven-i-moderen