Конкурси

Пролетни номинации за наградата “Хеликон” за 2007

Иван Голев - с четвърта номинация в конкурса

◊ СЪБИТИЕТО

Петчленното жури на наградата Хеликон в състав: Милена Кирова, Галина Спасова, Владимир Трендафилов, Георги Борисов и Йордан Ефтимов на заседание, провело се в клуб “Спомени” на 19 май 2007 (събота), номинира вторите три от дванайсетте номинации за най-престижната днес награда за нова българска проза.

Номинираните книги са:
• “Твоето име е жена” на Стефан Кисьов,
“Ледовете” на Анна Топалджикова,
“Брокат и парцали” на Иван Голев.


◊ ПОВЕЧЕ

Така наградата “Хеликон” се сдоби с нов рекорд – досега заедно с Христо Карастоянов, Иван Голев беше писателят, номиниран три пъти за приза.

Ако се погледне кога са били отличени двамата, ще се види, че са били преки конкуренти вече два пъти – Карастоянов е номиниран за “Нефертити в зимна нощ” през 2002 г., за “Смъртта е за предпочитане” през 2003 г. и за “Последствия” през 2005 г., а Голев за “Когато бях вълк, а после цвете” през 2003 г., за “Ох, лю(бо)в” през 2004 г. и за “Дани” през 2005 г.

Сега Голев вече е безспорният лидер по номинации. Дали ще успее да спечели и наградата?

След като през февруари бургаската писателка Керана Ангелова бе номинирана за “Вътрешната стая”, театроведката Анна Топалджикова става втората авторка, номинирана тази година.

Новият роман на Стефан Кисьов – “Твоето име е жена” – е по-добър дори от спечелилия наградата “Вик” преди три години “Екзекуторът”. С новия си роман той всъщност за първи път попада сред харесаните от жури на наградата “Хеликон”.

Любопитно е да се отбележи и фактът, че сред неоценените от журито книги са новите романи на Александър Томов и Теодора Димова, номинирани вече по веднъж за наградата “Хеликон”, но вече съвсем нескоро – и двамата още при първото й издание през 2002 г.

Изборът на журито бе направен сред общо 22 заглавия на нова българска проза, постъпили в книжарници “Хеликон” между 1 февруари и 31 април 2007 година.

Сред книгите, които имаха подкрепа на отделни членове на журито бяха “*.log” на Райна Маркова, “Адриана” на Теодора Димова и “Project GiGaMono” на Радослав Парушев.

От тях единствено сборникът с разкази на Радослав Парушев бе оставен от журито за обсъждане и при летните номинации за наградата “Хеликон”, които ще бъдат обявени между 15 и 30 август 2007.

Първите три номинирани книги тази година бяха “Вътрешната стая” на Керана Ангелова, “Анонимни снайперисти” на Палми Ранчев и “Проклятието на жабата” на Емил Андреев.
Автор:
Йордан Ефтимов
Публикация:
20.05.2007 г. 17:52
Посетено:
971
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/4001-proletni-nominatsii-za-nagradata-helikon-za-2007