Конкурси

Млади творци от 12 държави почитат спасителите на българските евреи

Рекорден брой участници се явиха в литературния конкурс на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, посветен на Холокоста

Млади творци от 12 държави почитат спасителите на българските евреи

Млади творци от 12 държави почитат спасителите на българските евреи

Рекорден брой участници се явиха в литературния конкурс на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, посветен на Холокоста 

Победителите в Международния литературен конкурс на тема „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, ще бъдат обявени на 1 юни 2024 г. от 20:00 ч. Това ще се случи на Международния литературен младежки фестивал „Приятелството – смисъл и спасение“ в Културен дом на НХК, Бургас.

Организаторите обявиха, че конкурсът е получил невероятен отзив от млади творци не само от Европа, но и от България.

Стремежът към възпоменаване на храбрите постъпки на тези, които са съхранили и спасили евреи, вдъхнови много младежи да споделят своите истории и виждания чрез литературни произведения.

Тази година сред членовете на журито са известният писател и университетски преподавател Георги Бърдаров, който е носител на наградата на ЕС за литература за 2021 г. и на Вазовата награда за 2022 г., както и Румен Леонидов – поет, писател и издател. Гост на конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ е и Доминик Карильо – американец с италиански произход, живеещ на много места по света, включително и в България. Той е преподавател и писател, носител на множество награди. Фокусира се основно върху писането на романи за тийнейджъри, сред които „Невероятният възход на Пако Джоунс“ и „Да бъдеш Франк Диего“.

„Това е един прекрасен и  много полезен за България конкурс, който не само предоставя възможност на млади автори да разказват увлекателни и поучителни истории, но и предава тези разкази на поколенията, за да осъзнаят силата на спасяването на човешкия живот. Точно България е неповторим пример за това – единствената държава спасила своите евреи по време на Втората световна война и с това записала златна страница в своята история“, казва Алберта Алкалай, създател и директор на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.    

Тази година в конкурса участват рекорден брой младежи – близо 300 млади автори се вдъхновиха от темата за спасяването на българските евреи. Така „армията“ от пазители на паметта нарасна до 2000 младежи от 12 държави, а именно: Германия, Австрия, Унгария, Украйна, Румъния, Словакия, Полша, Испания, Латвия, Франция, Израел и България.

Международният литературен фестивал ще бъде открит на 31 май 2024 г. от 15:30 ч. с изложба „Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи“, която ще бъде изложена във фоайето на Културен дом на НХК, Бургас. През следващите дни участниците и гостите на събитието ще имат удоволствието да присъстват и включват в лекции, уъркшоп и курсове по творческо писане на водещи лектори като: доц. д-р Ангел Джонев – историк към Института за исторически изследвания към БАН, проф. Иван Ничев – български режисьор, носител на множество международни и национални отличия, Фелисия Валдман – зам.-ръководител на румънската делегация на IHRA и директор на Goldstein Goren Center for Hebrew Studies в Университета на Букурещ, Румъния, Елжбиета Граб от музеят за история на полските евреи Polin, Варашава и др.

 ................

За Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“:

Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ /ЦЕБС/ с председател Алберта Леон Алкалай е неправителствена организация, учредена в Бургас през 2014 г. Сред учредителите му са евреи и българи, доказали своята обществена  активност и симпатии към запазване и развиване на еврейско-българските отношения. „Алеф” е непартийна, доброволна, демократична обществена и самоуправляваща се организация, която извършва дейността си съгласно приет устав и действащото законодателство в Република България. Целта на сдружението е да проучва и популяризира дълбоките културно-исторически връзки между българи и евреи, както и да противодейства срещу всяка форма на фашизъм, ксенофобия, тоталитаризъм, антидемократизъм, тероризъм, расизъм и антисемитизъм: https://alef-bg.org/bg/

 -------------------------------

За допълнителна информация, моля, свържете се с M3 Communications Group, Inc. на: press@m3bg.com или 088 818 70 10

 

Автор:
Публикация:
29.05.2024 г. 15:47
Посетено:
251
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/39267-mladi-tvortsi-ot-12-darzhavi-pochitat-spasitelite-na-balgarskite-evrei