Конкурси

Община Трявна обявява Национален конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови

Краен срок за изпращане на творбите – 10 май 2024 г.

Община Трявна обявява Национален конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Започва престижният Национален конкурс на името на Петко и Пенчо Славейкови, който и тази година ще търси най-доброто лирично авторско стихотворение.

Литературната надпревара се организира ежегодно и е част от традиционните Национални Славейкови празници, които се провеждат под патронажа на президента на Република България. Те са най-значимото културното събитие в Община Трявна и тази година ще се проведат от 13 до 16 юни включително.

Авторитетната „Славейкова награда“ се присъжда на български или чуждестранен автор за лирично стихотворение след провеждане на националния конкурс. Конкурсът е анонимен и няма възрастови ограничения. Авторите участват с едно стихотворение от максимум 30 стиха. Текстовете трябва да бъдат неиздавана досега поезия.

Приема се за неиздадено произведение това, което към крайната дата за участие в конкурса не е публикувано (на хартиен носител или в електронна книга) от издател в обособен том, включително в сборник от множество автори.

Не се допускат до участие стихотворения, появили се в Интернет сайтове и социални мрежи, както и такива, които са участвали, без да бъдат награждавани, в един или повече литературни конкурси.

Текстовете на чужд език трябва да бъдат придружени с превод на български език.

Авторите могат да изпращат своите произведения в електронен формат на следния имейл: slavkonkurs.tryavna@gmail.com  в два файла – един файл само с текста (неподписан) и един файл – с текст, с името и фамилията на автора, адрес и телефон за връзка.

Произведения могат да бъдат изпращани и на хартиен носител в два екземпляра – един екземпляр само с текста (неподписан) и един екземпляр – с текст, с името и фамилията на автора, адрес и телефон за връзка. Двата екземпляра се слагат в общ плик, който се изпраща на адрес: гр. Трявна 5350 , ул. „Ангел Кънчев“ № 21, Община Трявна, Национален конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови.

Награди:

• Славейкова награда – 2 500 лв. и почетен плакет.

• Втора награда – 1 000 лв. и почетен диплом.

• Трета награда – 500 лв. и почетен диплом.

• Награда на публиката – 500 лв. и почетен диплом. Наградата се присъжда след електронно гласуване на сайта на Община Трявна.

Краен срок за изпращане на творбите – 10 май 2024 г. (за тези на хартиен носител важи датата на пощенското клеймо).

Всички творби се публикуват на официалния сайт на Община Трявна до 15 май 2024 г. Гласуването за Наградата на публиката приключва на 29 май 2024 г.

Резултатите от журирането и електронното гласуване се обявяват на 30 май 2024 г. на официалния сайт на Община Трявна.

Допълнителна информация може да получите на тел: 0899266227 или на имейл адрес: rosen.ralev@tryavna.bg  – г-н Росен Ралев – старши експерт „Култура, образование, спорт и здравеопазване“ при Община Трявна.

Пожелаваме творческо вдъхновение на всички автори!

Автор:
Юлияна Цанева, Община Трявна
Публикация:
04.04.2024 г. 15:26
Посетено:
579
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/38874-obshtina-tryavna-obyavyava-natsionalen-konkurs-za-lirichno-stihotvorenie-na-imeto-na-petko-i-pencho-slaveykovi