Конкурси

Остават 10 дни за участие в конкурса за нова българска музика "Пролет`24"

Всички изпълнители могат да кандидатстват и в двете категории – "Нова българска поп и рок музика" и "Евросоник"

Остават 10 дни за участие в конкурса за нова българска музика "Пролет`24"

До 31 март продължава регистрацията за участие в Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет`24", организиран от Българското национално радио.

Всички изпълнители могат да кандидатстват и в двете категории – "Нова българска поп и рок музика" и "Евросоник". 

"Пролет" стимулира много хора да създават музика специално за конкурса. Целта е Българското национално радио да подкрепя и насърчава българските изпълнители. А „Евросоник" е голяма възможност за български музикант или група да се представи в Грьонинген с концерт, да създаде контакти и да има изяви извън България", коментира продуцентът на конкурса Елена Ангелова.

В категорията "Нова българска поп и рок музика" могат да участват поп и рок песни, изцяло българска продукция и на български език. Изискването е песните да са нови, да не са  издавани, изпълнявани, излъчвани в ефир или публикувани в интернет.

Церемонията по връчването на наградите ще бъде на 30 май в Sofia Live Club, когато финалистите в конкурса ще изпълнят песните си на живо. Големият победител, определен от авторитетно жури по време на галаконцерта,  ще има възможността да запише нова авторска музика във Второ студио на БНР на стойност до 12 000 лева, финансирана и продуцирана от обществената медия. Традиционно ще бъдат връчени награди за дебют и на публиката.

В категория "Евросоник" могат да участват българска групи и изпълнители, които създават и изпълняват авторска музика. В тази категория няма езиково ограничение за текста на песните. Комисия от Националното радио ще селектира пет групи/певци  и портфолиото им ще бъде изпратено на организаторите на най-големия европейски шоукейс фестивал за съвременна поп и рок музика "Евросоник" в Грьонинген (Нидерландия), които ще определят победителя.

Всеки изпълнител може да се регистрира за конкурса онлайн, като попълни формата на сайта prolet.bnr.bg.

Песента "Избори" на Зорница Славова ft. C-MO  получи голямата награда в миналогодишното издание на конкурса "Пролет" на БНР. BOIL взе статуетката за дебют, LATIDA спечелиха гласовете на публиката, TRIGAIDA участваха на фестивала "Евросоник" в Грьонинген.

 

Автор:
БНР
Публикация:
22.03.2024 г. 16:09
Посетено:
229
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/38771-ostavat-10-dni-za-uchastie-v-konkursa-za-nova-balgarska-muzika-prolet-24