Конкурси

Национален конкурс "Дарителството и България"

Покана за участие на художници и фотографи, деца и възрастни

Национален конкурс "Дарителството и България"

Национален конкурс "Дарителството и България"

Морската къща на изкуствата (Варна, www.seaarthouse.com ) и Сдружение Милостив (София, www.milostiv.org) канят художници и фотографи да представят свои творби на тема „Дарителството и България“. Конкурсът е разделен на няколко категории, за деца и възрастни.

Избрани творби ще бъдат включени в изложба в галерията на Българско 
национално радио, гр. Варна, през месец август 2024 г. Победителите в отделните категории ще получат следните награди: първа награда за изящни изкуства (над 18 год.) и фотография (над 16 год.) - по 900 лв, първа награда за деца – 150 лв.

Конкурсът е посветен на впечатляващата по мащабите си дарителска дейност след Освобождението на България. До 1944 г., когато всички фондове са закрити от комунистическата власт, общата стойност на даренията достига 4-5 милиарда лева (в днешна равностойност). В трите тома на енциклопедия „Дарителството“ са разказани над хиляда и двеста истории за дарения в полза на обществото. По думите на съставителите, това са истории на хора, които „с далновидност и надежда са дарявали, за да видят своята мечта за по-добра България.“ Фондове, основани от отделни личности или семейства даряват за училища, читалища, болници, детски градини, университети, и т. н. из цялата страна. Най-известните примери са, разбира се, сградата на Софийския университет и Българска академия на науките. Но не само богати семейства даряват, напротив, има описани случаи на хора, които завещават единствената си къща за училище, или събират всичките си спестявания и ги даряват, за да изучат дете, и т. н., и т. н. 

Конкурсът „Дарителството и България“ кани творците да претворят в образи конкретни примери на дарителство или да предложат свой прочит на творене на добро днес, в настоящето. Това може да са абстрактни или фигуративни прочити, буквални или изпълнени със символи.
Избрани творби ще бъдат представени на изложба в галерията на БНР, гр. Варна, между 6 и 15 август 2024 г. 

Конкурсът се организира в 4 категории:

Изящни изкуства:
 • Деца – категория за малки творци на възраст между 7 и 12 години;
 • Деца – категория за деца от 13 до 17 години. 
 • Възрастни – живопис, графика, скулптура и илюстрация – за всички над 18 години. 
Приемат се графични и живописни техники като маслени бои, акрил, акварел, молив, въглен, офорт, глина, керамика, смесена техника и др. 

Фотография:
 • Категория за фотографи над 16 години - в тази категория каним професионалните фотографи и любителтие да потърсят примери за дарителство наоколо, например сгради, които са дарени с благотворителна цел или хора, които помагат на другите, дарявайки от времето, усилия или средства. Творбите в изложбата може да са за продажба, по избор на авторите, като те получават 100 % от обявената цена на творбата. 

Награди:
- Категория Изящни изкуства (деца) - във всяка от двете категории за деца наградите са: 
Първа награда - 150 лв., втора награда - 100 лв., трета награда - 50 лв. Всяко дете, чиято творба е избрана за финалната изложба, ще получи грамота за участие.
- В категория Изящни изкуства (възрастни): Първа награда - 900 лв, втора награда - 600 лв., трета награда - 300 лв.
- В категория Фотография: Първа награда - 900 лв, втора награда - 600 лв., трета награда - 300 лв.

Жури:
Категория Изящни изкуства:
Нина Панчева – художник, основател на Морската къща на изкуствата
Ясен Иванчев – художник, живопис

Категория Фотография:
Денислав Стойчев - фотограф

Конкурсът се провежда изцяло благодарение на частни дарения и доброволния труд на екипа на Морската къща на изкуствата и Сдружение Милостив.

 

Автор:
Нина Панчева
Публикация:
22.03.2024 г. 01:16
Етикети:
изложбанаградифотографияживописизящни изкуствапокананационален конкурс
Морската къща на изкуствата Варна
Сдружение Милостив
Посетено:
205
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/38763-natsionalen-konkurs-daritelstvoto-i-balgariya