Конкурси

Национален конкурс дава думата на гимназисти

Темата "Защо гласът ми има значение" предизвиква учениците да споделят мнение в три категории

Национален конкурс дава думата на гимназисти

В общество, в което повече от половината избиратели, не упражняват редовно правото си на глас, е изключително предизвикателно училището да развива граждански умения у учениците. 

Националният конкурс "Защо гласът ми има значение" се организира от образователния сайт prepodavame.bg за първи път и има за цел да предизвика учениците и техните учители да говорят по темата за право на глас и избор. В конкурса са обособени три категории:

  • Есе по граждански проблеми;
  • Видео с публично изказване;
  • Проект за информационна кампания.

Крайният срок за участие е 20 април 2024 г.: https://prepodavame.bg/uchenichki-konkurs-zashto-glasat-mi-ima-znachenie/ 

"Редица изследвания показват, че гражданската активност в България е ниска, дори когато става въпрос за упражняване на основното право за гласуване. Вярваме, че младите хора имат свой поглед по темата и им даваме думата. Колкото по-рано осъзнаем важността на това да упражняваме правата си, толкова по-голям шанс за промяна на статистиките имаме" - споделя Юлия Мишкова, ст. специалист "Проекти" в prepodavame.bg

Конкурсът е част от проект "Как да преподаваме активно гражданство?", съфинансиран от Европейския съюз, в рамките на който са създадени учебни материали в помощ на преподаватели, наръчник за развитие на ученически съвети в училище, обучения и видео курсове за учители. 

 

Автор:
Преслава Байчева, prepodavame.bg
Публикация:
20.03.2024 г. 16:41
Етикети:
учениципроектесенационален конкурсprepodavame.bg
"Защо гласът ми има значение"
Посетено:
225
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/38756-natsionalen-konkurs-dava-dumata-na-gimnazisti