Конкурси

Започва изборът на българските номинации за eвропейските награди за фантастика Еврокон 2024!

Номинирайте любими български творци, творби и популяризатори за Еврокон 2024

Започва изборът на българските номинации за eвропейските награди за фантастика Еврокон 2024!

◊ ПОКАНА

За поредна година България отново ще изпрати своите номинации за наградите на Европейската научнофантастична асоциация (ESFS), които се връчват на мащабния фестивал Еврокон 2024.

Избирането на финалните номинации ще премине през два етапа – номиниране и гласуване, в които всеки желаещ може да се включи. 

Номинирайте до 1 февруари

От 22 януари до 1 февруари всеки може да изпрати свои предложения за български номинации на https://fandombg.org/eurocon/2024/. Номинациите могат да бъдат за творци и произведения в различни сфери на изкуството от жанровете фентъзи, фантастика, хорър, магически реализъм и всички техни разклонения.

Във всяка категория може да се изпратят до 3 (три) номинации. Тази година подредбата е от значение и най-високо поставената номинация получава най-много точки. Финалните точки от този етап се смятат на база индивидуалната подредба от всеки номиниращ, както и от броя хора, изпратили номинацията.

Категориите са общо 16 и в тях могат да се номинират писатели, поети, художници, издатели, преводачи, литературни произведения, списания, комикси, музика, филми, изложби, събития и разнообразни други проявления в областта на фантастичното изкуство. 

Вторият етап ще започне на 7 февруари, когато за отворено гласуване ще преминат само най-подкрепяните номинации. Всички фантастични фенове ще могат да изберат във всяка категория кандидата с най-голям шанс да спечели награда за България на фестивала.

 

За Еврокон и българското участие

Еврокон е ежегоден фестивал за фантастика в Европа и се провежда от 1972 година. Събитието е съпътствано от изложения на фантастична литература и изкуство, а по време на официалното му закриване се връчват Европейските награди за научна фантастика, от ESFS.

Тазгодишното издание ще се проведе в Ротердам, Холандия, между 16 и 19 август под името Erasmuscon.

Български номинации са печелили множество награди от Еврокон и това е един от най-добрите начини за популяризиране на родната фантастика пред европейската публика. Първата такава награда е от далечната 1976 г. в категорията за писатели, присъдена на Любен Дилов. През 2004 година Еврокон се проведе в България. Сред почетните гости бяха Робърт Шекли и Анджей Сапковски.

Екипът, който тази година организира избирането на българските номинации за Еврокон, се състои изцяло от доброволци. Основната цел е да администрира процеса и подсигури, че номинациите на България отговарят на правилата на Европейската научнофантастична асоциация.

Номинирайте сега любими творци и произведения в различни сфери на фантастичното изкуство на сайта на българските номинации за Еврокон 2024.

 

Повече информация може да намерите и във фейсбук страницата на Инициатива ФендъмBG

Автор:
Екип на Българските номинации за наградите Еврокон 2024
Публикация:
20.01.2024 г. 14:26
Посетено:
366
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/38418-zapochva-izborat-na-balgarskite-nominatsii-za-evropeyskite-nagradi-za-fantastika-evrokon-2024