Конкурси

Започна 55-ото издание на Конкурса за нова българска поп и рок музика „Пролет" на БНР

Подаването на документите за Конкурса ще продължи до 31 март, неделя

Започна 55-ото издание на Конкурса за нова българска поп и рок музика „Пролет" на БНР

Време е за „Пролет'24". Българското национално радио обяви началото на 55-ото издание на Конкурса за нова българска поп и рок музика „Пролет".

Надпреварата е в две категории – "Нова българска поп и рок музика" и "Евросоник", като всички изпълнители могат да кандидатстват и в двете категории.

В "Нова българска поп и рок музика" могат да участват поп и рок песни, изцяло българска продукция, на български език. Песните трябва да са нови, да не са издавани, изпълнявани, излъчвани в ефир или публикувани в интернет. Музикантите - инструменталисти вече ще могат да се включат с повече от една песен, но остава изискването един автор на музика, текст, аранжимент или изпълнител (водещ вокал) да участва с една песен в това си качество.

Големият победител ще бъде определен от жури, съставено от композитори, певци, автори на аранжименти, автори на текстове и продуценти, по време на галаконцерт, на който финалистите в конкурса ще изпълнят песните си на живо. Носителят на Голямата награда ще има възможност да запише нова авторска музика във Второ студио на Радиото на стойност до 12 000 лева, финансирана и продуцирана от обществената медия.

Ще бъдат връчени също награди за дебют и на публиката. С приза за дебют "Пролет" подкрепя младите музиканти и за победителя ще бъде организиран концерт в Първо студио на националното радио. Слушателите на БНР ще могат да гласуват за Наградата на публиката, а победителят ще получи акустична китара от "Кремона" – България.

В категория "Евросоник" могат да участват българска групи и изпълнители, които създават и изпълняват авторска музика. Няма езиково ограничение за текста на песните. Кандидатите трябва да представят портфолио на проекта, с който влизат в конкурса, както и дискография, линкове към албуми, сингли, концерти, видеоклипове, биографии на музикантите и примерен сет лист, с който биха се представили на най-големия европейски фестивал за съвременна поп и рок музика – "Евросоник" в Грьонинген, Нидерландия.

Победителят ще се представи с концерт на фестивала, на който присъстват представители на европейски музикални компании, организатори на фестивали, мениджъри на клубове, медии, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), член на който е и БНР. Носителят на наградата се определя от организаторите на "Евросоник".

Подаването на документите за Конкурса ще продължи до 31 март, неделя. Всеки изпълнител може да го направи онлайн, като попълни регистрационната форма на сайта prolet.bnr.bg

Галаконцертът и връчването на наградите ще бъде на 30 май, четвъртък, в Sofia Live Club. 

Повече информация за конкурса "Пролет" можете да намерите в регламента, публикуван на prolet.bnr.bg

Конкурсът е създаден през 1970 година от редакция "Забавна музика" при БНР и става популярен като "Пролетен радиоконкурс". Днес това е един от водещите форуми за съвременна българска поп и рок музика.

 

 

Автор:
Анелия Иванова, БНР
Публикация:
19.01.2024 г. 13:21
Посетено:
317
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/38415-zapochna-55-oto-izdanie-na-konkursa-za-nova-balgarska-pop-i-rok-muzika-prolet-na-bnr