Конкурси

Oтворена покана за участие в селекцията на EURODRAM 2024 г. за нова българска драматургия

Краен срок за кандидатстване 15.01.2024 г.

◊ ПОКАНА

EURODRAM - Европейска мрежа за съвременна драматургия, фондация ЮРОДРАМ БГ и Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура  –  36 маймуни

обявяват

Отворена покана за участие в селекцията на EURODRAM 2024 г.
 за съвременни български театрални текстове 


- Пишете пиеси? Искате те да достигнат до повече хора на повече езици?
Ако е така,  то мрежата EURODRAM Ви кани да участвате с Ваш текст за селекцията за 2024 година!

Краен срок за кандидатстване 15.01.2024 г.

EURODRAM е европейска мрежа, която насърчава обмена между преводачи, автори и театралните сцени в Европа. Различните езикови комитети от Европа, Средиземноморието и централна Азия подготвят всяка пролет своя селекция от максимум три текста. Всяка четна година се предлага селекция от пиеси на оригиналния им език, препоръчвайки ги за превод. Всяка нечетна година се обявява селекция от преводи на пиеси, препоръчвайки ги за издаване или сценична реализация.

За селекцията 2024 българският комитет на EURODRAM приема предложения за театрални пиеси, писани на български език
До 15.01.2024 г. можете да изпращате предложения за селекцията на EURODRAM за НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМАТУРГИЯ. Максимум 3 пиеси ще бъдат препоръчани на вниманието на международната мрежа. Избраните текстове ще бъдат представени на годишната среща на мрежата през 2024 г. и ще влязат в официалната селекция на EURODRAM.  В случай, че Ваш текст попадне в селекцията, към предложението трябва да бъде добавено кратко резюме, снимка и автобиография на автора на английски език.

Правила и изисквания за участие:

1. Пиесите да са писани на български език след 2014 г.  (Местопребиваването на автора няма значение.) и да не са поставяни на сцена. Предложенията трябва да бъдат придружени от пълния текст на пиесата, кратка биография на автора (около 100 думи), технически лист (дата и място на написване, брой персонажи, справка за награди, участия в конкурси, вече реализирани представяния или публикации на този текст), друга информация, която се счита за важна от подаващия.


  1. Текстовете да бъдат изпратени в.pdf файл на адрес eurodrambg@gmail.com / относно: eurodram call 2024.
    Повече информация за процедурата можете да получите тук. 

  2. Текстовете могат да бъдат изпращани от самите автори или от други лица, но с писменото съгласие на автора (сканирана декларация).
    С това той се съгласява, че пиесата му може да бъде представена под формата на сценично четене или пърформанс-четене в рамките на събитията на мрежата EURODRAM или ПроТекст без допълнително заплащане на авторски права.

  3. Един автор може да участва с повече от един текст, но само един от текстовете му може да бъде избран в селекцията.
    Пиеси, които вече са участвали, няма да бъдат разглеждани. 

    Селекцията ще бъде обявена на 21.03.202
    4 г. на страницата на българския комитет на EURODRAM https://eurodram-bulgarian.weebly.com/и на сайта на мрежата http://eurodram.org/Влезлите в селекцията до трима автори ще бъдат уведомени с е-mail. При възможност текстовете или част от тях ще бъдат представени публично под формата на четене в рамките на платформата за нова драматургия ПроТекст или извън нея. Комитетът се ангажира с препоръката им в рамките на мрежата и на заинтересовани страни извън нея.

    Краен срок за изпращане на предложения: 15.01.202
    4 г.

EURODRAM е нестопанска  организация, извършваща дейност в обществена полза, регистрирана в Люксембург (Luxembourg Business Registers Nr. F11931). Линк към устава.

Още информация за поканата тук

Автор:
Екип на българския комитет на EURODRAM
Публикация:
09.01.2024 г. 17:09
Етикети:
нова българска драматургияпокана за участие
Европейска мрежа за съвременна драматургия
Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура - 36 маймуни
фондация ЮРОДРАМ БГ
селекция на EURODRAM 2024 г.
Посетено:
404
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/38362-otvorena-pokana-za-uchastie-v-selektsiyata-na-eurodram-2024-g-za-nova-balgarska-dramaturgiya