Конкурси

Старозагорската опера – домакин на IV Международен хореографски конкурс LINKAGE 2023

Церемония по награждаването и заключителна танцова галавечер на 30 октомври от 19 часа

Старозагорската опера – домакин на IV Международен хореографски конкурс LINKAGE 2023: 2
Първа награда Linkage 2022 - Дует LAY BARE Хореография, изпълнители Антонела Албанезе и Касандра Бианко (Италия)
Старозагорската опера – домакин на IV Международен хореографски конкурс LINKAGE 2023: 3
Миналогодишните носители на Наградата на публиката Linkage 2022 дует ESCAPE - Хореография, изпълнители Меган Дохни и Иля Никуров (Израел)

Старозагорската опера – домакин на четвъртото издание на
Международния хореографски конкурс LINKAGE

29-30 октомври 2023

LINKAGE е Международен хореографски конкурс за съвременни хореографски миниатюри – сола и дуети с продължителност от 5 до 13 мин. В предварителната селекция са кандидатствали над 220 хореографа от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Някой от хореографите предлагат по повече от една миниатюра. Основните критерии, по които се провежда селекцията на финалистите са оригиналност на концепцията, работа с изпълнителите, музикален прочит, хореографска лексика, техническо ниво на изпълнението.

„Това, което търсихме е специфична лексика и разнообразие на стиловете, защото съвременният танц може да се каже, че е танц без ограничения в използването на различни техники, похвати, принципи на движение и пр. Задачата на журито в предварителната селекция, в състав: Ангелина Гаврилова, Валери Миленков и Филип Миланов, бе много сложна поради изключително високото ниво на голяма част от подадените кандидатури. На първия етап от предварителната селекция бяха отсяти около 50 хореографа, а на следващия етап журито избра 10 финалисти и 23 хореографа, които влязоха в "Чакащ лист". В него хореографите бяха подредени по ред, по който могат да заемат място във финала, в случай, че някой от избраните финалисти не потвърди своето участие. Идеята ни занапред е да увеличим обема на конкурса, за да можем да каним като финалисти повече от 10 хореографа, защото с всяка година наблюдаваме засилване на интереса за участие и повишаване на нивото на кандидатите. Тазгодишните финалисти са от Италия, Испания, Португалия, Германия, Бразилия, Аржентина и Китай.” -  споделя Филип Миланов.

Журито, което ще оценява финалистите на конкурса е различно от това за предварителната селекция, за да нямат неговите членове вече изградено мнение и да оценяват безпристрастно от първото гледане на живо.

Председател на журито е примабалерината и артистичен директор на балета на Държавна опера - Стара Загора - Силвия Томова, а останалите двама членове са: Живко Желязков - хореограф и артистичен директор на Танцова компания "Дерида" и Вилислав Прагер - хореограф, пърформър и съосновател на "Антистатик" - фестивал за съвременен танц и пърформанс.

Наградите, които ще бъдат връчени, са следните:
. Първо място - 6 000 лв.
. Второ място - 3 000 лв.
. Трето място - 2 000 лв.

Ще бъде присъдена и специална награда на публиката на стойност 1 000 лв. Зрителите ще имат възможността да гласуват и да изберат своя фаворит.

Ще бъдат връчени и специални награди, по преценка на журито: 
• 20 дневна творческа резиденция в София, връчена от Фондация "Арт Линк" и Живко Желязков. Резиденцията ще се проведе през 2024 г. в пространството на Сцена "Дерида". 
• Творческа резиденция през 2024 г. за работа с балетистите от Държавна опера - Стара Загора. Избраният хореограф ще бъде поканен да създаде нова авторска танцова творба, която да остане в репертоара на балета.
В първата конкурсна вечер на 29 октомври от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера зрителите ще могат да видят авторските хореографии на номинираните финалисти и да изберат своя фаворит за наградата на публиката.

На 30 октомври от 19.00 часа ще се състои церемонията по награждаването и заключителната танцова гала вечер, на която ще бъдат обявени наградите и ще бъдат представени изпълненията на наградените, както и на гост-изпълнители.
 
IV Международен хореографски конкурс LINKAGE – рекламно видео


Проектът е финансиран от Национален фонд култура по програма "Възстановяване и развитие на частни културни организации" и Министерство на културата.

Идеята за конкурса се появява спонтанно по време на пандемията през 2020 г. Създателите му са Филип Миланов и Валери Миленков, които са и основатели на Танцовата компания Стрийм Денс, а Филип е и неин артистичен директор. Подкрепен от Министерство на културата Международният хореографски конкурс „Linkage“ се превръща в един от най-мащабните и значими проекти на Стрийм Денс. Първите две издания се осъществяват онлайн, както и с прожекция на живо - видео материалите на селектираните хореографи се прожектират на Сцена Дерида в гр. София, а събитията са отворени за малък брой зрители, спрямо задължителните ограничения поради пандемията. Третото издание се провежда на сцената на Старозагорската опера, която гостоприемно посреща 9 от общо 11 селектирани хореографи от САЩ, Италия, Украйна, Унгария, Нидерландия, Испания, които пристигнат заедно със своите изпълнители, за да представят своите продукции. 

Още при зараждането на идеята за конкурса целта на Танцова компания Стрийм Денс е да го превърне в мащабно международно събитие. Международният хореографски конкурс „Linkage“ е единствен по рода си форум в границите на страната ни. Международният интерес се увеличава с всяко изминало издание. Конкурсът привлича хореографи на високо професионално ниво, а много от тях са вече носители на други престижни международни награди за съвременен танц. „Linkage“ развива танцовата сцена в България, привличайки голям брой професионалисти в сферата на съвременния танц и пърформанс, а също така допринася с това, че представя на публиката световно известни имена в рамките на една конкурсна вечер.

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
26.10.2023 г. 15:46
Етикети:
Държавна опера Стара Загора
съвременни хореографски миниатюри
Международен хореографски конкурс LINKAGE
Посетено:
335
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/37876-starozagorskata-opera-domakin-na-iv-mezhdunaroden-horeografski-konkurs-linkage-2023