Конкурси

Пети национален литературен конкурс „Вие пишете, ние четем“, 2023

Срок за изпращане на разкази на тема "Колелото на времето" -  до 01.12.2023 г.

Пети национален литературен конкурс „Вие пишете, ние четем“, 2023

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Издателство „Библиотека България“ обявява пето поредно издание на Националния литературен конкурс „Вие пишете, ние четем“, 2023.

Право на участие имат пълнолетни автори, които не са лауреати от предходните конкурси „Вие пишете, ние четем“.  Те могат да изпращат своите разкази на тема „Колелото на времето“ до 1 декември 2023 г.

Участието в конкурса е само с един разказ, с максимален обем десет стандартни страници във формат word. Задължително условие е изпратените текстове да не са издавани досега. За неиздадено произведение се приема това, което към крайната дата за участие в конкурса не е публикувано (на хартиен носител или в електронна книга) от издател в обособен том, включително в сборник от множество автори. 

Творбите за конкурса „Вие пишете, ние четем“ се изпращат в електронен вид, в два файла – един файл само с конкурсния текст (неподписан) и един файл – с текста, с име, фамилия, адрес и телефон за обратна връзка, на адрес: 
office@biblioteka-bulgaria.bg


Срок за изпращане: до 01.12.2023 г.

 

ЖУРИ:

  1. Георги Бърдаров, председател на журито

Георги Бърдаров е роден е на 6 април 1973 г. в София. През 1991 г. завършва средно образование в 39 ЕСПУ „Петър Динеков“, а през 1996 г. завършва специалност „География“ в СУ „Св. Климент Охридски“. От 1995 до 1998 г. работи като журналист в Радио 99. Сценарист е на телевизионните предавания „Стани богат“, „Столът“, „Това го знае всяко хлапе“, „Аз обичам България“. Преподава в катедра Социално-икономическа география в Геолого-географския факултет на Софийския университет от 2002 г. От 2007 г. е доктор по География на населението и селищата.] През 2004 г. специализира в Кьолн по програма „Сократ–Еразмус“, а през 2008 – 2009 г. в Грац. През 2012 г. е избран за доцент. От октомври 2015 г. е заместник-декан на Геолого-географския факултет по учебната дейност. Създател е на издателство „Мусагена“.

Трикратен победител е в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи „Майстор на думите“. Разказът му „За петата ракия или колко е хубав животът“ е най-четеният български разказ в интернет.

На 23 декември 2015 година печели телевизионното предаване „Ръкописът“ по Българска национална телевизия, което позволява да бъде издаден романа му „Аз още броя дните“. Книгата има огромен успех.

На 9 ноември 2021 година в Брюксел, Бърдаров получава Наградата за литература на Европейския съюз заедно с още 12 лауреати от други държави, определяни от национални журита. Той е отличен за романа си „Absolvo te“, а наградата е връчена от българския еврокомисар Мария Габриел.

  1. Ива Спиридонова, член на журито

Ива Спиридонова е автор на три поетични книги, съсобственик и редактор в Издателство „Библиотека България“. Филолог, преподавател по български и английски език. Пише поезия, ревюта и критика в литературни платформи, редактира и рецензира книги, организира литературни събития. Съосновател на движението Нова Асоциална поезия, член на Асоциация на младите български писатели, член на Съюза на българските писатели.

  1. Симеон Аспарухов, член на журито

Симеон Аспарухов е автор на три поетични книги. Съсобственик и управител в издателство „Библиотека България“. Работи като редактор, пише ревюта, поддържа рубрики в литературни платформи. Член на Съюза на българските писатели и Асоциацията на младите български писатели.

 

НАГРАДИ

Наградите ще отидат при най-добрите разкази – те ще бъдат включени в тематичния сборник „Колелото на времето“, който ще бъде издаден през 2024 г. Първите трима лауреати ще бъдат представени и публикувани в сайта на издателството и ще получат следните награди:

Първа награда – плакет, грамота и 500 лв.
Втора награда – плакет, грамота и 300 лв.

Трета награда – плакет, грамота и 200 лв.

 

На 25 януари 2024 г. в София, на традиционната официална церемония и рожден ден на издателството ще бъдат обявени имената на победителите.

 

 

Автор:
Издателство „Библиотека България“
Публикация:
02.10.2023 г. 15:36
Етикети:
Издателство „Библиотека България“разкази
ние четем“
„Вие пишете
Пети национален литературен конкурс
„Колелото на времето“
Посетено:
1067
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/37737-peti-natsionalen-literaturen-konkurs-vie-pishete-nie-chetem-2023