Конкурси

Конкурс за младежи „Аморфа Траектория“ под мотото „Това е твоята първа изложба!“

Крайният срок за попълване на формуляр за участие в конкурса е 18 август

Конкурс за младежи „Аморфа Траектория“ под мотото „Това е твоята първа изложба!“ продължава до 18 август

Първите стъпки пред публика са най-трудни и най-вълнуващи. За да подаде ръка на младите творци, Младежка фондация „Аморфа“ стартира конкурс за дебютни изложби за младежи по програма „Аморфа Траектория“. Конкурсът очаква кандидатурите на млади хора на възраст от 15 до 26 г., родени или живеещи във Варна, без значение от националността. Благодарение на изложбите и съпътстващите събития, варненската културна сцена ще се радва на доза обновление чрез очакваната свежа приливна вълна от талант, въображение и младежка устременост.

Изискванията към кандидатите включват:

  • Да са на възраст от 15 до 26 г. включително
  • Да са родени или да живеят във Варна, като се допуска участие на младежи от различни националности
  • Да се развиват в сферата на изобразителното изкуство и да имат авторски творби
  • Не се изисква квалификация или специализирано образование в сферата на изкуствата
  • Да предоставят при кандидатстване снимки на поне 4 свои завършени творби
  • Да са във Варна за подготовката и откриването на една от изложбите и съпътстващите дейности в периода август – октомври

Близо 15 години младежката организация „Аморфа“ прави възможни първите смели стъпки в творческата кариера на младежи от различни части на страната и света. Тези стъпки започват именно във Варна, а сред тях са дебютни участия на младите артисти в колективни и самостоятелни изложби, първи изяви като куратор или културен организатор, първи участия във фестивали за визуални изкуства, градски трансформации, мащабни визуални проекти, акции и инсталации.

Крайният срок за попълване на формуляр за участие в конкурса е 18 август, а дейностите ще бъдат осъществени от екипа на Фондацията от края на август до октомври тази година във Варна. Избрани ще бъдат осем младежи, по четирима във възрастта от 15 до 18 г. и четирима от 19 до 26 г. включително, разпределени в четири съвместни изложби. Участниците следва да творят в едно или повече направления на изобразителното изкуство, сред които живопис, скулптура, архитектура и градска среда, графика, илюстрация, моден дизайн, керамика, дърворезба, текстил, дизайн, фотография, инсталации, дигитални изкуства, пърформанс на визуални произведения, улично изкуство и други. Важно изискване е досега да не са осъществявали своя самостоятелна изложба.

Цел на регламента е да обхване и младежите, напуснали морската столица, за да учат или работят в друг град или държава, както и да приобщи новите временни или постоянни жители на града, сред които са както български и чуждестранни студенти, така и младежи, родени в смесени и чуждестранни семейства на хора, пристигнали от цял свят.

Журито на конкурса и екипа на програмата включва утвърдени професионалисти в сферата на изобразителното изкуство и културната дейност, сред които творци, училищни и университетски арт педагози и културни организатори от различни български градове. Сред тях са Ина Валентинова – съвременен художник и арт терапевт от Русе, Ивелина Русева – съосновател на културен клуб „Таралеж“ във Велико Търново, художник и арт педагог, арх. Моника Маринова – архитект с европейско отличие, базирана в Бургас, както и гл. ас. д-р арх. Доника Кирова – художник, архитект, писател и преподавател във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“.

Към кураторския екип, който ще срещне младите кандидати за първи път с видовете специалисти, въвлечени в осъществяването на една успешна изложба, се присъединява и живеещият във Варна със семейството си бразилски съвременен визуален артист Сезар Пиментел. С негова подкрепа, дебютиращите творци ще научат повече за световните процеси и изисквания към художника, търсещ популярност за творчеството си по света.

Изложбите ще се бъдат подредени в културното пространство на „Аморфа“ при Адвокатската градинка във Варна, на адрес ул. „Драган Цанков“ №10 с вход от ул. „Шейново“ №24. Пилотното издание на програмата „Аморфа Траектория – младежки творчески дебюти“ на младежката фондация се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие“, и със собствен финансов принос на фондацията.

Кандидатите подават кратка информация за себе си и снимки или визуализации на свои завършени творби чрез формуляра, достъпен на страницата на Младежка фондация „Аморфа“ в интернет на адрес www.amorpha.org.

 

Страница на конкурса:  Страница на конкурса: https://amorpha.org/amorpha-traektoria/  

Страница на конкурса във Фейсбук:  https://www.facebook.com/events/1016779686030344 и Инстаграм: https://www.instagram.com/amorphaacademy/

 

Автор:
Младежка фондация „Аморфа“
Публикация:
14.08.2023 г. 12:41
Етикети:
Младежка фондация „Аморфа“младежки творчески дебютиВизуални изкустваВарна
дебютни изложби
"Аморфа Траектория"
Конкурс за младежи
Посетено:
386
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/37471-konkurs-za-mladezhi-amorfa-traektoriya-pod-mototo-tova-e-tvoyata-parva-izlozhba