Конкурси

MOST търси теб! Шесто издание на Конкурс в подкрепа на българското съвременно изкуство

Крайният срок за подаване на конкурсните проекти е 10 юни 2023 г.

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

На  3 май 2023 г. Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 и „Инвестбанк“ АД обявиха началото на шестото издание на единствения по рода си конкурс за българско съвременно изкуство MOST!

"За втора поредна година Инвестбанк АД са партньор на конкурса MOST. Щастливи сме от постигнатите резултати от миналогодишното издание, в което се включиха много български млади творци, търсещи подкрепа и нови форми на изява. Очакваме тази година конкурсът да привлече още артисти, тъй като премахнахме ограничението за възраст при кандидатстване. MOST е oтворен за всички съвременни български автори.

Още с обявяването на конкурса започнахме да получаваме кандидатури, очакваме интересът наистина да е по-голям от миналата година. MOST стана една инициатива, която е ключова за Галерията и много добре приета от публиката и артистите. Изложбата, която ще организираме на финалистите е своеобразна карта на съвременното българско изкуство, показваща тенденции, развитие, средства на творене и посоки. С тези думи Деница Гергова, артистичен директор на Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5, даде началото на 6-ото издание на MOST търси ТЕБ!“

„Светът, в който живеем, се нуждае от повече цветове и изкуство, а способните артисти от друга страна се нуждаят от подкрепа. Щастлива съм, че за поредна година „Инвестбанк“ АД подкрепя конкурса MOST, защото чрез подобни инициативи творбите на съвременни български творци ще достигнат до по-широка аудитория. Вярвам в потенциала на талантливите хора, те заслужават да бъдат мотивирани и да знаят, че зад гърба си имат стабилен партньор. Очаквам, че конкурсът и тази година ще предизвика интерес и ще събере достойни кандидати“, добави г-жа Мая Станчева, член на УС и изпълнителен директор на „Инвестбанк“ АД.

MOST: проектът

Конкурсът насърчава новаторството в изкуството и дава възможност за изява на български артисти от страната и чужбина, като им предоставя нови възможности за творчески изяви и професионална реализация на локално и международно ниво. Именно това е, което отличава MOST от всички други конкурси за изкуство досега в България.

Традиционно всяка година от провеждането на конкурса над 200 български художници изпращат творбите си за участие, затова идеята е MOST да се превърне в ежегодно събитие с традиции, институционална подкрепа и международно признати ментори. Сред лауреатите на конкурсите до момента са вече утвърдени и разпознаваеми художници: Хейди Ефрат, Давид Йоан, Татяна Харизанова, Мика Сав, Трендафила Трендафилова и много др.

Проектът MOST получава широка институционална подкрепа и оценката на международно признати ментори като Диана Пикасо, Геза фон Хабсбург, художникът Питър Блейк и др..

Условия за участие в MOST:

  1. Артист, работещ във всички сфери на съвременното изкуство, пребиваващ на територията на страната или в чужбина
  2. Завършено образование по изкуства или понастоящем, възпитаник на училище по изящни изкуства е предимство
  3. Да няма договорености с други частни галерии към настоящия момент

Ето и как да участваш:

  1. Изпрати кратко представяне и портфолио с оригинални творби (15-20 бр. снимки: описани, със заглавие, размер и година на създаване), създадени през последните 3 год. в дигитален формат на следния е-мейл: gallery@vivacomoborishtecom
  2. Попълни формуляр за кандидатстване от ТУК

*Крайният срок за подаване на конкурсните проекти е до 10 юни 2023 г.

Награди:

  1. Провеждане на съвместна изложба на четирима финалисти в Салонната зала на галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5, като всеки артист ще представи по 5 бр. свои произведения. На оценените автори ще бъде предложен и професионален арт маркетинг, който да работи за правилното им позициониране на българския и на световния арт пазар. Ще бъдат активно промотирани от галерията в рамките на събитието - ще им бъдат организирани срещи с колекционери и дискусии с арт любители.
  2. Инвестбанк АД, като партньор на 5-ото и 6-ото издание на MOST, ще определи свой победител и ще работи с него по създаването на различни креативни проекти.

Повече информация можете да намерите на vivacomoborishte5.com, на Facebook и на 0876 555 515

 

 

Автор:
Гергана Иванова
Публикация:
16.05.2023 г. 15:08
Посетено:
631
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/36940-most-tarsi-teb-shesto-izdanie-na-konkurs-v-podkrepa-na-balgarskoto-savremenno-izkustvo