Конкурси

Ясни са финалистите в Националния конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров" 2023 г.

Конкурсът ще се проведе в Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе от 13 до 18 юни

Ясни са финалистите в Националния конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров" 2023 г.

Ана Батева, Кристина Беломорска и Ева Данаилова са финалистите в Националния конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров" 2023 г.

Селекционерът на конкурса Пламен Харманджиев се обърна към всички зрители, за да разкаже малко повече. Ето какво сподели той:

"Днес с радост мога да обявя тримата млади режисьори, които бяха селектирани за настоящото издание на Конкурса за млад режисьор „Слави Шкаров".

Това са Ана Батева, Кристина Беломорска и Ева Данаилова.
Изборът между шестнадесетте кандидатури бе наистина много труден. Много от тях не само представят задълбочен поглед към темата за „ДРУГИТЕ", но са и смели визии за съвременен и жив театър, които заслужават да бъдат на големите български сцени. Аз съм искрено щастлив, че младите български творци със силен глас, готови да създават качествен и различен театър, са сред нас - тук и сега и са готови да го докажат. Осъзнавайки напълно огромната отговорност към тях, за мен бе привилегия да се докосна до техния свят и желая от сърце, за всички нас, те да получат заслужения шанс да обогатят българския театър. Благодаря на всички кандидати!
 
През юни в Русе ни очаква едно уникално по рода си събитие, в което финалистите ще имат възможността да изработят в рамките на шест дни, заедно с трупата на Драматичен театър „Сава Огнянов", откъси, които ще представят публично пред русенската публика.
 
Ана Батева ще ни представи работата си по „Празен град" на съвременния македонски драматург Деян Дуковски, в която двамата братя и войници от враждуващи страни Гьоре и Геро ще се срещнат в нощта преди решаващата битка.
 
Кристина Беломорска ще ни въведе в „сайт-спесифик черна комедия" с текста на съвременния румънски драматург Матей Вишниек „Различен театър или Човекът като кошче за боклук", в който ще протегне ръка към бездната на изгубената близост.
 
Ева Данаилова ще ни провокира с авторски спектакъл, който Бертолт Брехт и актьорите ще пишат заедно с нея в търсенето на „малкия човек" сред стихиите на кризисния свят.
 
С нетърпение очаквам да проследя работата им и да ги подпомогна в ролята на драматург през шестте дни.
 
Заслушайте се, младият български театър има какво да Ви каже!"

~~ Пламен Харманджиев, Селекционер


Конкурсът ще се проведе в Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе от 13 до 18 юни с нов формат. Тримата финалисти ще разработят творчески ателиета с актьорите от трупата на театъра, като ще работят съвместно с драматург, който ще помага и наблюдава творческия процес. В края на ателиетата всеки режисьор ще представи своята работа в откъс до 30 минути пред журито и русенската публика.
 
Журито ще определи кой ще получи възможността да развие своята идея в спектакъл на сцената на Драматичен театър "Сава Огнянов" през следващия сезон.  
 
 
Автор:
Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе
Публикация:
14.05.2023 г. 15:26
Етикети:
Ева ДанаиловаКристина БеломорскаАна Батевафиналисти
Пламен Харманджиев
Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе
Конкурс за млад режисьор „Слави Шкаров"
Посетено:
307
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/36911-yasni-sa-finalistite-v-natsionalniya-konkurs-za-mlad-teatralen-rezhisyor-slavi-shkarov-2023-g