Конкурси

Гласуването за "Европейско дърво на годината" 2023 навлезе във финалната си фаза. България е представена в конкурса от величествения 1054-годишен Източен чинар

Всеки, който желае, може да гласува на https://www.treeoftheyear.org/bg/vote до 00:59 на 1 март българско време

Гласуването за "Европейско дърво на годината" 2023 навлезе във финалната си фаза. България е представена в конкурса от величествения 1054-годишен Източен чинар

Гласуването за "Европейско дърво на годината" 2023 навлезе във финалната си фаза

Резултатите от гласуването се раздвижиха забележимо, точно преди водещата класация да бъде затворена за публиката, според предварително приетия регламент.

До 22 февруари, когато резултатите от конкурса "Европейско дърво на годината" бяха все още видими, водач в гласуването беше Дъбът-Фабрикант от Полша с 32 135 гласа, следван от Драконовия дъб от Словакия с 11 423 гласа и Украинската ябълкова колония.

„Тази година конкурсът е доминиран от дъбове-столетници. Най-старият от тях - словашкият Драконов дъб - е на 700 години“ - отбеляза Мирослав Кундрата от чешката фондация "Партньорство"

България е представена в конкурса от величествения 1054-годишен Източен чинар, който получи най-голяма подкрепа в националния ни конкурс "Дърво с корен 2022 - #ClimateOfChange" с 1593 гласа. Дървото се намира в близост до Аспаруховия мост във Варна и е номинирано от Мария Стефанова и децата от клуб "Ела какъвто си" - група за подготовка по гражданско образование. Чинарът съществува още от Първото българско царство и е най-старото дърво във Варненска област. Вписан е в Регистъра на вековните дървета през 1969 г.

"Ние като организация-партньор за България сме горди, че най-старото дърво в конкурса тази година е българското. Това показва, че нашето общество разбира колко голямо е значението на съхранената природа и е готово да вложи своята енергия за тази цел" - споделя Любомира Колчева - директор на фондация „ЕкоОбщност”. - "Много ни радва и фактът, че то беше номинирано от ученици от най-малките класове, чиято гражданска активност постигна това чинарът от Варна да бъде избран за българското Дърво с корен за 2022 г.".

Подредбата на финалистите в конкурса "Европейско дърво на годината" все още може да бъде променена до края на кампанията. Всеки, който желае, може да гласува на https://www.treeoftheyear.org/bg/vote до 00:59 на 1 март българско време.

Резултатите от гласуването ще бъдат обявени по време на церемонията по награждаването, която е насрочена за 21 март и ще се състои в Европейския парламент под егидата на евродепутатите Лудек Нидермайер и Михал Визик. „Радваме се, че след края на пандемията можем да се върнем към традицията за представяне на победителите от националните кръгове, както и на финалния победител в състезанието, в сградата на Европейския парламент.“ - казва г-н Кундрата. Както вече също стана традиция, събитието ще се предава и онлайн.

Конкурсът "Европейско дърво на годината" се организира от Сдружение "Партньорство за околна среда", в което от българска страна участва и фондация "ЕкоОбщност".
 

За връзка с организаторите на конкурса "Европейско дърво на годината":
Adam Holub
(+420) 777 053 722
adam.holub@nadacepartnerstvi.cz

За връзка с фондация „ЕкоОбщност”: 
Любомира Колчева
(+359) 882 620 948
tree@bepf-bg.org 

Автор:
Любомира Колчева
Публикация:
27.02.2023 г. 10:27
Етикети:
Фондация "ЕкоОбщност"
Любомира Колчева
Национален конкурс "Дърво с корен 2022 - #ClimateOfChange"
Мирослав Кундрата
Сдружение "Партньорство за околна среда"
Конкурс "Европейско дърво на годината" 2023
Посетено:
443
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/36459-glasuvaneto-za-evropeysko-darvo-na-godinata-2023-navleze-vav-finalnata-si-faza-balgariya-e-predstavena-v-konkursa-ot-velichestveniya-1054-godishen-iztochen-chinar