Конкурси

Национален фонд "Култура" с предстояща покана за съфинансиране на проекти по "Творческа Европа"

И през 2023 г. българските културни и творчески организации, участващи успешно в програма “Творческа Европа”, ще получат национална подкрепа за реализацията на своите международни проекти

Предстои и тази година Национален фонд „Култура“ да публикува покана за съфинансиране на български културни и творчески организации, успешно участващи в рамките на проекти по програма “Творческа Европа” в направление Европейско сътрудничество”. Подпрограма „Култура“, под чиято шапка е и направлението „Европейско сътрудничество“, обхваща секторите на културата, творчеството и културното наследство. В рамките ѝ се подкрепят проекти в областите на визуалните изкуства, фотография, танца, театъра, пърформанса, музиката, наследството, архитектурата, дизайна, цирка, фестивалите, модата, литературата и мултидисциплинарните проекти.

„Тази покана функционира като стимул за всички неправителствени организации, културни оператори и артисти, които работят усилено за реализацията на качествени международни партньорски проекти в рамките на ЕС и отвъд. Активното им участие в европейски програми и международни културни проекти, както и членуването в европейски мрежи, са жизненоважни за развитието им и тяхното позициониране върху световната карта на културните и творчески индустрии.”, споделя Десислава Панчева, която е ръководител на офис “Култура” към Бюро “Творческа Европа” – България и един от инициаторите на програмата за национално съфинансиране - “С всяка следваща година България е все по-сериозно представена като добър партньор, а вече можем да се похвалим и с нови проекти, водени от български организации. Изключително сме щастливи да бъдем част от този процес!”

От 2020 г. насам по програмата за национално съфинансиране са подпомагани дейности на стойност над  815 000 лв  в рамките на общо 19 проекта по “Творческа Европа”, между които Музей „Дом на хумора и сатирата“, Lindy Hop Bulgaria, Фондация „Музейко“, Регионална библиотека „Петко Рачев Славейков“ и т.н.. Националното съфинансиране позиционира българските партньори като финансово устойчиви и предпочитани за съвместни дейности. С всяка следваща година България е все по-сериозно представена като добър партньор, а национално съфинансиране гарантира устойчивост на този процес във времето.

Повече информация за активните конкурси и предстоящи крайни срокове ще откриете на сайта на Бюро „Творческа Европа“ – България: https://creativeeurope.bg/deadlines, а за предстоящата покана за национално съфинансиране следете сайта на Национален фонд „Култура“ -  https://ncf.bg/bg.

За програма “Творческа Европа”

“Творческа Европа” е програмата на Европейския съюз в подкрепа на културния, творческия и аудиовизуалния сектор. Със своите три направления – „Култура“, МЕДИА и междусекторното, тя предоставя множество финансови инструменти и възможности за реализиране на проекти за артистичното и културното сътрудничество на международно ниво. Благодарение на увеличения си с 50% бюджет (2,44 милиарда евро) в сравнение с този на предходната си фаза, до 2027 година програмата ще инвестира в действия, които подсилват културното многообразие, насърчават екосъобразното мислене и отговарят на нуждите и предизвикателствата на секторите на културата и творчеството. Около 90 милиона евро са предвидени за постигане на устойчивост и възстановяване на културния и творческия сектор, след кризата в следствие на пандемията COVID-19.

За Бюро „Творческа Европа“ – България:

Екипът на Бюро „Творческа Европа“ – България предоставя информация за условията, критериите и финансовите възможности по програмата. Нашите екипи организират различни информационни събития и обучения, поддържат актуални интернет страница, фейсбук и инстаграм и изпращат месечен електронен бюлетин до всички свои контакти.

Офис „Култура“ на Бюро “Творческа Европа” – България е част от структурата на Национален фонд „Култура“.

За контакт:

Роберта Колева

Експерт „Комуникации“

Бюро „Творческа Европа“ – България, офис “Култура”

communication@creativeeurope.bg

www.creativeeurope.bg

 

Автор:
Хелиана Велинова
Публикация:
15.02.2023 г. 12:48
Етикети:
Посетено:
550
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/36392-natsionalen-fond-kultura-s-predstoyashta-pokana-za-safinansirane-na-proekti-po-tvorcheska-evropa