Конкурси

БНР стартира 54-то издание на конкурса за нова българска поп и рок музика „Пролет“

Галаконцертът за връчване на наградите е планиран за 31 май

БНР стартира 54-то издание на конкурса за нова българска поп и рок музика „Пролет“

 

БНР стартира 54-то издание на конкурса за нова българска поп и рок музика „Пролет“

БНР отвори платформата за участие в новото издание на конкурса за нова поп и рок музика "Пролет" 2023. Песните, с които изпълнителите имат желание да се включат в него, е необходимо да са създадени на български език. Важно условие е също да бъдат неизпълнявани, неиздавани, неизлъчвани в ефир и непубликувани онлайн.

Носителят на Голямата награда „Пролет“ ще има възможност да запише нова авторска музика на стойност до 12 000 лева във Второ студио на БНР, финансирана и продуцирана от обществената медия. Седемчленно жури, съставено от композитори, певци, автори на аранжименти, автори на текстове, продуценти ще определи победителя по време на галаконцерт, след живото изпълнение на всички финалисти.

По традиция ще бъдат връчени награди за дебют и на публиката.

Като част от конкурса, от 2005 г. насам БНР изпраща български представител на най-големия европейски фестивал за съвременна поп и рок музика "Евросоник" в Грьонинген (Нидерландия). На него присъстват представители на европейски музикални компании, организатори на фестивали, мениджъри на клубове, медии, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), член на който е и БНР.

Тази година екипът на конкурса "Пролет" ще направи селекция на поп и рок групи, проекти, изпълнители – български музиканти, които създават и изпълняват авторска музика, а организаторите на "Евросоник" ще определят победителя, който ще изнесе концерт на фестивала. Всички кандидати е необходимо да представят портфолио на проекта, с който участват, както и дискография, линкове към албуми, сингли, концерти, видеоклипове, биографии на музикантите и примерен сет лист, с който биха се представили на фестивала "Евросоник". Няма езиково ограничение за текста на песните.

Всеки изпълнител, желаещ да участва и с песен на български език, и с портфолио за участие на фестивала "Евросоник", е необходимо да попълни регистрационната форма на сайта https://bnr.bg/prolet . Всички документи и файлове се подават онлайн до 15.00 часа на 31 март.

Галаконцертът за връчване на наградите е планиран за 31 май.

* * *

Конкурсът „Пролет“ е създаден през 1970 година от редакция "Забавна музика" при БНР и става популярен като "Пролетен радиоконкурс". Малцина са композиторите и поетите, които не са станали част от него, а сред изпълнителите през годините се открояват имената на Паша Христова, Лили Иванова, Васил Найденов, Маргарита Хранова, Георги Христов, Петя Буюклиева, Васил Петров, дует Аргирови и Ритон, Мими Иванова, Мария Нейкова, Любо Киров, ФСБ, "Щурците", "Сигнал", "Атлас", Б.Т.Р., "Сленг", "Спринт", Gravity Co, Jeremy. Днес това е един от водещите форуми за съвременна българска поп и рок музика.

В миналогодишното издание големият победител стана група "Кикимора" с песента "Сън". Призът на слушателите отиде при група "Rock Session" с песента "Есента". Yavi представи България на фестивала "Евросоник" в Нидерландия.

 

 

Автор:
Катя Василева, БНР
Публикация:
15.02.2023 г. 10:18
Етикети:
конкурсБългарско национално радиоБНР
"Пролет" 2023
нова поп и рок музика
Посетено:
416
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/36388-bnr-startira-54-to-izdanie-na-konkursa-za-nova-balgarska-pop-i-rok-muzika-prolet