Конкурси

Два конкурса в рамките на XXV Национален фестивал на детската книга - Сливен, 2023 г.

Национален литературен конкурс и ХII Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Организаторите на XXV Национален фестивал на детската книга - Сливен, 2023 г. обявяват

Национален литературен конкурс на тема “От другата страна на вълшебното огледало
и
ХII Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.

От 10 до 12 май 2023 г., в гр. Сливен, по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, ДАБЧ, най-големите детски издателства и др., ще се проведе XXV Национален фестивал на детската книга – единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и  четене в дигиталната епоха.

Наред с многобройните прояви, които се организират в рамките на фестивала, с цел провокиране въображението и творчеството на децата и тийнейджърите от цялата страна и от българските общности в чужбина и тази година ще се проведат и Национален литературен конкурс и Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.

 

♦ Национален литературен конкурс

Темата на Националния литературен конкурс е “От другата страна на вълшебното огледало”.

В конкурса могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 18 години, разделени в три възрастови групи: 7 – 10 години, 11 – 14 години, 15 – 18 години.

Всеки участник има право да представи до 2 литературни творби (разказ, приказка, стихотворение) специално създадени за конкурса.

Творбите да са с обем до 5 стандартни компютърни страници (60-66 символа на ред, 28-30 реда на страница) и да бъдат изпратени на e-mail в електронен вид.

Компетентно жури ще оцени творбите. Отличените литературни произведения ще бъдат издадени в сборник.

Наградите на отличените участници ще бъдат връчени на специална церемония в дните на XXV Национален фестивал на детската книга.

• Творбите за конкурса, с обозначени на тях: трите имена, възраст (навършени години), населено място, училище, клас, домашен адрес, телефон и e-mail за контакти, се изпращат на e-mail: reglibsliven@iradeum.com

• Краен срок за изпращане на творбите: 12.03.2023 г.

 

♦ XII Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои

В рамките на  XXV Национален фестивал на детската книга – Сливен, 10-12 май 2023 г., ще се проведе и Дванадесети Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.

В конкурса могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 16 години, разделени в три възрастови групи: 7 – 10 години, 11 – 14 години, 15 – 16 години.

Всеки участник има право да представи до 2 броя кукли. Куклите да са с височина по-голяма от 35 см. и да отговарят на изискванията за куклен театър.

Компетентно жури ще оцени творбите. Наградите на отличените участници ще бъдат връчени на специална церемония в дните на фестивала.

• Куклите за конкурса, с обозначени на тях: трите имена, възраст (навършени години), населено място, училище, клас, домашен адрес, телефон и e-mail за контакти, се изпращат на адрес:

8800 гр. Сливен
ул. “Никола Карев” № 1
Регионална библиотека “Сава Доброплодни”
За Националния конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои

•  Краен срок за изпращане на куклите: 03.04.2023 г.

Куклите на участниците в конкурса не се връщат. С тях ще бъде уредена изложба, която може да бъде посетена в дните на фестивала. Куклите на отличените участници ще бъдат включени в експозицията на единствения в България Музей на театралната кукла на любими литературни герои, уреден в РБ „Сава Доброплодни” - Сливен. В него и деца, и възрастни, в една фантастична и приказна атмосфера, могат да се наслаждават, както на много и интересни кукли, така и на смайващото и многообразно майсторство на техните създатели.

* * * 

За повече информация: 044/622441; 0886090712

 

Автор:
РБ „С. Доброплодни” - Сливен
Публикация:
21.01.2023 г. 16:52
Посетено:
1775
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/36226-dva-konkursa-v-ramkite-na-xxv-natsionalen-festival-na-detskata-kniga-sliven-2023-g