Конкурси

Обявиха журито на четвъртото издание на конкурса "Български роман на годината"

51 романа до момента са заявени за участие

Обявиха журито на четвъртото издание на конкурса "Български роман на годината"


◊ СЪБИТИЕТО

Обявиха журито на четвъртото издание на конкурса "Български роман на годината"
 
!. Срокът за подаване на заявки за участие в конкурса се удължава до 18 март 2007


◊ ЗА ЖУРИТО И КОНКУРСА

Любомир Левчев, Деян Енев, Амелия Личева и Ангел Игов – е журито, което ще избере
Българския роман на годината за 2006.

Това бе обявено днес на пресконференция в столичния клуб “Before & After”.

• Журито бе избрано от Постоянния комитет на Фондация “ВИК” - Иван Гранитски, Недялко Йорданов, Раймонд Вагенщайн, Стефан Данаилов, Христо Друмев, Боян Биолчев и Едуард Вик.

• Изборът на новото жури бе предшестван от промени в регламента на конкурса, гарантиращи балансирания състав на членовете на изборната комисия - коментира Елена Найденова – управител на Фондация “ВИК”.

В пресконференцията освен г-жа Елена Найденова, участваха и членовете на новото жури – Ангел Игов, Амелия Личева и Деян Енев.

• До този момент общо 51 заглавия са заявили участие в конкурса. Срокът за постъпване на заявките се удължава до 18 март – уточниха от Фондация “ВИК”.

• Автори и издателства могат да изпращат своите предложения на адрес:

София 1000,
бул. “Александър Стамболийски” № 47, ет. 3, ап. 9, Фондация “ВИК”

• След предварителна селекция от новоизбраното жури, в средата на април ще бъдат официално оповестени романите, включени в четвъртото издание на „Български роман на годината”.

• През месец юни журито ще обяви шестте романа, които ще се състезават във финалния кръг за Голямата награда. По регламент, след оповестяването на шортлистата на конкурса, отново ще се включат читателите, които са петият член на журито при избирането на Българския роман на годината. Името на победителя ще стане известно на официално церемония през ноември.

• Носителят на наградата “ВИК” ще получи 10 000 лева и предложение за превод на романа на английски език, осигурени от международната преводаческа компания „Вик транслейшънс И Ви Ес – „България” (основен спонсор на конкурса).


◊ И ОЩЕ

През 2007 година Фондация “ВИК” ще организира различни инициативи за възобновяване интереса към четеното.

Публични дискусии, bookcrossing кампании и публично журиране на книгите, номинирани в шортлистата на конкурса, са част от заплануваните събития до края на годината.

“Български роман на годината” ще бъде включен в програми и инициативи, популяризиращи културния облик на страната ни, в контекста на присъединяването ни към ЕС.
Автор:
Петя Рачева
Публикация:
07.03.2007 г. 23:31
Посетено:
971
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/3607-obyaviha-zhurito-na-chetvartoto-izdanie-na-konkursa-balgarski-roman-na-godinata