Конкурси

Във Варна започна Седмият национален конкурс за пианисти “Мила Михайлова”

До 31 октомври своите умения ще покажат близо 50 млади таланти от цялата страна, възпитаници на музикални училища и школи

Във Варна започна Седмият национален конкурс за пианисти “Мила Михайлова”

 

Във Варна започна Седмият национален конкурс за пианисти “Мила Михайлова”

Днес във Варна започна VII Национален конкурс за пианисти, носещ името на Мила Михайлова – изтъкнат преподавател по пиано от близкото минало, която е сред основателите на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна. До 31 октомври своите умения ще покажат близо 50 млади таланти от цялата страна, възпитаници на музикални училища и школи.

Организиран от НУИ „Добри Христов“ съвместно с Фондация „Мила Михайлова“ и съфинансиран от Фонд “Култура” на Община Варна и Министерството на културата, конкурсът се провежда на всеки 2 години и придобива все по-голяма популярност и авторитет. Доказателство за това е големият брой участници, записани за тазгодишното издание – 38 изпълнители от София, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Варна, разпределени в 3 възрастови групи: 1-5 клас, 6-8 клас и 8-12 клас. Лауреатите от най-голямата група получават едногодишна стипендия по програмата на Министерството на културата за закрила на деца с изявени дарби.

Отличителна черта на конкурса е, че има 2 категории – за ученици от професионалните училища по изкуствата и за такива, които се занимават в различни музикални паралелки, читалища и школи. Има също и категория Клавирно дуо. Победителите от най-малката възрастова група получават атрактивни предметни награди и подаръци, а в по-големите групи – парични премии. Има и допълнителни награди, осигурени от партньорите на конкурса – награда за най-добро изпълнение на творба от френски композитор, осигурена от фондация „Мила Михайлова“ в лицето на дъщерята на педагожката – Марина Михайлова, професионален запис в студиото на Радио Варна, както и съвместен концерт с оркестъра на Варненската опера и с Държавния симфоничен оркестър – Шумен.

Председател на журито, което оценява кандидатите, е проф. Борислава Танева – преподавател по пиано и заместник-ректор на Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ – София. Членове на журито са доц. Марина Капитанова – ученичка на Мила Михайлова и дългогодишен корепетитор и преподавател по клавирен съпровод в Националната музикална академия, проф. д-р Александър Василенко – преподавател по пиано в Националната музикална академия и Националното музикално училище „Л. Пипков“ – София, Калина Василева – диригент и директор на Държавния симфоничен оркестър – Шумен и Боян Бъчваров –  ръководител на катедрата по пиано в Националното училище по изкуствата „Д. Христов“ – Варна.

Конкурсът се провежда в Концертното студио на Радио Варна и в Концертната зала на НУИ „Д. Христов“ на 29 и 30 октомври, а галаконцертът и тържественото връчване на наградите – на 31 октомври от 11:30 часа в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.

Програмата на конкурса можете да видите тук: http://artschool-varna.com/mm/index.html?fbclid=IwAR0i6Mw6NXBRiMCmtZw_ZoaUGMNwr5ElPo7VZxcSr_YZsLZlaqRe3wukXkY

Новини от конкурса търсете на Фейсбук страницата на НУИ “Добри Христов” https://www.facebook.com/nui.varna

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
29.10.2022 г. 12:49
Етикети:
проф. Борислава ТаневаНУИ „Добри Христов“Варна
Фондация „Мила Михайлова“
“Мила Михайлова”
Седми национален конкурс за пианисти
Посетено:
586
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/35716-vav-varna-zapochna-sedmiyat-natsionalen-konkurs-za-pianisti-mila-mihaylova