Конкурси

Български фонд за жените ще финансира артистични проекти на жени художнички

Темата е “Извънредно положение / State of Emergency”, срок за кандидатстване - 15 август 2022

Български фонд за жените ще финансира артистични проекти на жени художнички

 

◊ ПОКАНА

Български фонд за жените обявява за втори път Фонд за артистични проекти на жени. Инициативата цели да повлияе тенденциите, свързани с проблема за репрезентацията на жените в света на изкуството и неравномерния им достъп до финансови ресурси.    

 “Извънредно положение / State of Emergency” е наименованието на тазгодишното издание, което кани художнички от всички сфери на съвременните визуални изкуства да предложат проекти за нови творби, разглеждащи актуални за обществото ни теми и проблеми. БФЖ окуражава участничките да размишляват над въпросите, свързани с това кои са най-горещите теми и болезнени проблеми за тях днес, какво предизвиква чувството им за справедливост и сигурност като жени; как съвременната ситуация се отразява на живота и изборите им, какво искат да променят и др. 

Всички средства на съвременното изкуство са допустими, както и създаването на интердисциплинарни проекти и работа в колектив. Инициативата цели да предостави пълна свобода и възможност за изява на художничките, като същевременно покаже най-актуалните тенденции на съвременната българска и международна артистична сцена. Проектните предложения трябва да включват нови и непоказвани досега произведения.  

 Художничките могат да кандидатстват за стипендия в размер на до 5 000 лв., с която да осъществят проектната си идея. Крайният срок за подаване на кандидатура е 15 август (понеделник) 2022 г.

Пълната информация за конкурса, допустимите проекти и необходимите документи може да бъде открита на сайта на Български фонд за жените ТУК.  

 

“Извънредно положение” е второто издание на Фонда за артистични проекти на жени на БФЖ.

Пилотното издание на фонда се проведе под наслов “Всичко (ни) е наред” в периода 2019-2020 г. и имаше за цел да провокира дебат за ролята на жената в изкуството и обществото в съвремието.

Подкрепени бяха 9 (от 107 подадени) проектни предложения с общата сума от 30 000 лв. Готовите произведения бяха представени на 3 изложби, открити в един и същи ден, а художничките получиха редица награди на национално и международни ниво.  

Като част от инициативата, БФЖ изпрати запитване до 10 национални галерии в страната и установи, че 91% от творбите в постоянната експозиция и 78% от самостоятелните изложби в Националната художествена галерия (НХГ) са дело на мъже. Същевременно само 16% от произведенията във Фонда на НХГ са създадени от жени.

Тези данни доведоха до проучването на кураторката Добромира Терпешева “Къде са жените в цялата картина на изкуството”, в което тя разглежда проблема за неравностойната репрезентация на жените в изкуството в световен и национален мащаб. 

Тазгодишното издание на Фонда за артистични проекти на жени цели да повлияе статистиките, като подкрепи още повече амбициозни творби. Български фонд за жените с нетърпение очаква да се запознае с проектните идеи на жени от съвременното изкуство.  

Български фонд за жените (БФЖ) е единствената българска фондация, която подкрепя местни неправителствени организации, работещи по правата на жените за постигане на реалната им равнопоставеност във всички сфери на обществения живот и за премахване на всяка форма на дискриминация.  

Визията на фонда е всички жени и момичета да живеят в справедлив и равноправен свят, в който гласовете им са чути, а изборите им – зачетени.  

Мисията на фонда е да изгражда и развива движението за правата на жените в България чрез мобилизиране на ресурси на национално и международно ниво. 

За контакт:  

 Рая Раева, Директор “Комуникации и кампании”, Български фонд за жените,  raya@bgfundforwomen.org, +359 885 444 103 

Виктория Петрова, Директор „Комуникации и развитие“, Български фонд за жените, victoria@bgfundforwomen.org, тел: +359 882 156 009 

 

                                                                     

Автор:
Виктория Петрова
Публикация:
13.07.2022 г. 10:37
Етикети:
конкурсБългарски фонд за жените
"Извънредно положение"
Посетено:
972
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/35067-balgarski-fond-za-zhenite-shte-finansira-artistichni-proekti-na-zheni-hudozhnichki