Конкурси

Национален конкурс „Български роман на годината” (2007)

Четвърто издание

◊ СЪБИТИЕТО

Фондация “ВИК” обяви началото на четвъртото издание на конкурса „Български роман на годината”.

Промени в регламента ще предшестват избора на новото жури:

. „Промените включват ясно дефинирани препоръки за избора на жури, гарантиращи неговия балансиран състав” – коментира управителят на Фондацията Елена Найденова и допълва, че
. „от тази година решенията на журито за избора на финалистите и победителя в конкурса ще се обосновават писмено от председателя на журито”.


◊ РЕГЛАМЕНТ

Тази година конкурсът стартира с обновен регламент.

• Заявки за участие вече се приемат на адрес:
София 1000, бул. “Александър Стамболийски” № 47, ет. 3, ап. 9, Фондация “ВИК”.

• Предложенията ще се събират до края на февруари.

• Авторът или издателството, заявили желание за участие, е необходимо да предоставят на Фондация “ВИК” по 5 бройки от книгата, с която ще се включат в конкурса.

• Произведенията трябва да отговарят на изискванията на литературния жанр “роман”, да са издадени за първи път през 2006 г. и да са написани на български език от жив автор.

• Съставът на журито ще стане известен в началото на март. През месец юни ще бъдат оповестени и шестте романа, които ще се състезават във финалния кръг за Голямата награда.

По регламент, след оповестяването на шортлистата в конкурса, отново ще се включат читателите, които са петият член на журито.

• Четвъртият носител на наградата “ВИК” ще стане известен на официална церемония през ноември. Най-добрият български романист за 2006 г. ще получи 10 000 лв. и безплатен превод на романа на английски език, осигурени от “Вик Транслейшънс EVS – България”.

. През 2006 г. в конкурса “ВИК” участваха 67 романа. Голямата награда и Наградата на читателите спечели Боян Биолчев с книгата “Амазонката на Варое”.

Автор:
Петя Рачева
Публикация:
09.02.2007 г. 13:13
Посетено:
975
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/3468-natsionalen-konkurs-balgarski-roman-na-godinata-2007