Конкурси

Граждански Будилник 2022 – конкурсът за социално ангажирано изкуство

Започва петото издание на конкурса

Граждански Будилник 2022 – конкурсът за социално ангажирано изкуство

 

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

„СДРУЖЕНИ: Силата да сме заЕдно“ е темата на тазгодишния конкурс за социално ангажирано изкуство ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2022. За пета поред година Фондация „Български център за нестопанско право“ предизвиква младите творци от цялата страна да открият и пресъздадат своето виждане за правото ни на сдружаване и как изглежда то на приложение.

Желаещите да се включат имат време до 1 април 2022 г. да подадат свои авторски предложения на сайта на организатора – www.bcnl.org.

Конкурсните категории, в които ще се състезават авторите, както всяка година, са три: „Фотография“, „Илюстрация“ и „Текст“.

Три са и основните въпроси, които организаторът отправя към кандидатите, за да предизвика идеи и образи по темата:

>> Защо правото на сдружаване е от ключова важност за това да покажем, че сме единно общество? Как изглежда нарушаването на това наше право?

>> Какво означава единност и откъде идва силата да сме заЕДНО? Кои са примерите сред гражданските организации и доброволчески групи?

>> Има ли смисъл в това да се сдружаваме около общи идеи, цели и каузи?

Изкуството има силата да говори с въздействащ и ясен глас, да променя нагласи, да повдига важни за обществото въпроси и да води до реална промяна. На това вярване стъпва организаторът на инициативата, чиято мисия е да подкрепят хората в България да се сдружават свободно и да са граждански активни. В тази мисия повярваха и членовете на журито, с чиято експертна оценка в края на юни 2022 г. ще отличим най-въздействащите и будещи фотографии, илюстрации и текстове.

В конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК участие могат да вземат български и чуждестранни автори със или без предишни изяви с до 5 творби във всяка от категориите. В категория „Фотография“ се приемат както професионални, така и любителски снимки. В категория „Илюстрация“ авторите могат да предложат свои рисунки, живопис, илюстрации, графични изображения, колажи, типографски работи и комикси. В категория „Текст“ се приемат есета, текстове с поезия и проза с обем до 1500 символа.

Най-добрите творби в отделните категории ще получат парични и символични предметни награди, а по-широка селекция от произведения ще бъде представена в рамките на изложба на открито преди Народен театър „Иван Вазов“. Победителите ще бъдат отличени на Фестивала на Гражданския Будилник в края на юни в София.

Инициативите се реализират с финансовата подкрепата на Фондация „Америка за България“. Повече информация и условия за кандидатстване са налични на сайта на организатора.

* * *

За контакти: Александър Киров | имейл: alexander@bcnl.org

 

 

Автор:
Александър Киров, БЦНП
Публикация:
02.02.2022 г. 16:32
Посетено:
1864
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/34066-grazhdanski-budilnik-2022-konkursat-za-sotsialno-angazhirano-izkustvo