Конкурси

Първи български конкурс за съвременно (Гендай) хайку

Инициативата е в чест на 75-годишнината от рождението на поета Иван Методиев

Първи български конкурс за съвременно (Гендай) хайку

 

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Хайку кръг Шукан организира

Първи български конкурс за съвременно (Гендай) хайку

В чест на 75-годишнината от рождението на Иван Методиев,
първият съвременен български хайку поет*

Срок за изпращане на хайку: 13 септември – 23 октомври 2021

За всичко относно конкурса и съвременното (Гендай) хайку следете нашата страница https://www.facebook.com/BulgarianGendaiHaiku/ и нашето събитие:

На 13 септември 2021 се навършват 75 години от рождението на българския поет с богат обхват на поетични търсения Иван Методиев, който пожела да създаде нов поетичен стил Нава. По това време Гендай хайку, което вече е осъществило културния синтез, към който Иван Методиев безспорно също се е стремял, не е било известно на Запад. Неговата кратка форма на поезия Нава принадлежи към този начин на писане, който следват много големи поети, независимо дали в Япония или на Запад.

Откъде си, премръзнала птицо,
че ме гледаш
с очите на мама?

Иван Методиев*

 

Условия за участие:

· Не следвайте непременно формални правила. За японските хайку поети Гендай означава: киго (сезонна дума или израз) и фиксирана форма (5-7-5) може да присъстват, но не се изискват.

· Споделете онзи хайку стих, който се е скрил някъде дълбоко във вас и чака да се вгледате в него.

· Изпратете до 3 ваши хайку на български или английски език на имейл: bg.gendai@gmail.com. Срок за участие: от 13 септември до 23 октомври 2021г.

· Темата е свободна. Включете в тялото на мейла вашите хайку, трите си имена, актуален имейл адрес, пощенския си адрес и телефон за връзка.

· Конкурсът е явен. Прикачени файлове не се разглеждат.

· Резултатите ще бъдат обявени на фейсбук страницата https://www.facebook.com/BulgarianGendaiHaiku/ и по имейл след 13 ноември 2021

Международно жури в състав:

Ричард Гилбърт - поет и редактор, Кумамото, Япония
Икуйо Йошимура - поет и редактор, Гифу, Япония
Деян Богоевич - поет и редактор, Валево, Сърбия
Димитър Анакиев - поет, България
Венелина Петкова - поет, България

Гости на конкурса са и трима черногорски хайку поети.

Отличените ще получат оригинални калиграфии с японски йероглиф и своето хайку, изписани от Венелина Петкова и ще бъдат публикувани на сайта за хайку поезия на Димитър Анакиев – Камесан http://dimitarpoetry.blogspot.com/, придружени със специален коментар.

Последвайте ни на: https://www.facebook.com/BulgarianGendaiHaiku/
*За Иван Методиев: http://www.ivanmetodiev.com/

 

GENDAI HAIKU (на японски - 現代俳句, в превод -„съвременно хайку“) е името на много разнообразно поетично движение, възникнало в Япония след Втората световна война, като мултикултурна поезия, която съчетава източни и западни поетични техники. Асоциацията „Гендай Хайку“ е втората по големина група японски поети - равна по брой поети и значение на Асоциацията на класическите хайку поети, които остават отдадени на монокултурния модел на традиционното хайку.
Духовният водач на Gendai Haiku е японският поет Тота Канеко. В исторически план прото-мултикултурното хайку се появява на Запад в творбите на Езра Паунд и Пол Елюар, а на Изток - в творбите на японските „джурицу“ и „шинкейко“ поети. Всички те се стремяха към мултикултурен израз, който осъществява културен синтез между Изтока и Запада.

Като калмари
банковите чиновници са флуоресцентни
от сутринта

Тота Канеко

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
13.09.2021 г. 11:36
Посетено:
2219
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/33329-parvi-balgarski-konkurs-za-savremenno-genday-hayku