Конкурси

Стартира третото издание на конкурса “Български архитектурни награди”

Церемонията по награждаването ще се състои на 30 септември в рамките на международния архитектурен форум Share

Стартира третото издание на конкурса “Български архитектурни награди”

 

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Стартира третото издание на конкурса “Български архитектурни награди”, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ).

Конкурсът си поставя задачата да популяризира най-стойностните архитектурни проекти, реализирани от български архитекти в страната и чужбина. Целта е да бъдат отличени проекти с оригинална концепция, естетика, иновации и устойчивост, които се вписват хармонично в средата, подобряват качеството на живот и допринасят за оформянето на съвременната визия на градовете. 

За първи път тази година ще бъде присъдена награда в нова категория - „Сгради – паметници на културата“. Идеята е да бъдат отличени качествени архитектурни проекти за регенерация на старинни сгради, които придават допълнителна стойност на ценните обекти и им помагат да се интегрират в съвременната градска среда. 

Церемонията по награждаването ще се състои на 30 септември в Националния дворец на културата. Събитието ще се проведе в рамките на Международната архитектурна конференция SHARE Sofia 2021. Форумът събира на едно място известни български и чуждестранни архитекти в професионална дискусия за бъдещето на архитектурата и градовете. Можете да се регистрирате за участие в Share тук и да заявите присъствието си във фейсбук страницата на събитието. 

• Кандидатстване

В конкурса “Български архитектурни награди” могат да участват проекти, които са реализирани в периода от началото на 2019 до септември 2021 г. (конкурсът не се проведе през 2020 поради пандемията). Това могат да бъдат нови сгради без ограничение в площта, обема и функцията; реконструкции; модернизации и адаптации на стари сгради; интериори; градски пространства. Допуска се участието на проекти, които не са напълно завършени, но се намират в довършителен етап на строителството, непосредствено преди въвеждане в експлоатация. Всеки участник в конкурса може да подава неограничен брой проекти. 

Изпращането на кандидатурите става само по електронен път – чрез регистрация на сайта на “Български архитектурни награди”, както и чрез изпращане по електронната поща на адрес: baa@kab.bg. Пълният списък с необходимите за кандидатстване материали можете да откриете тук. Крайният срок за подаване на кандидатурите е 19 септември.

• Жури

Проектите ще бъдат оценявани от 5-членно международно жури под председателството на арх. Мартин Гран - партньор в архитектурното и дизайнерско студио Snohetta, развиващо проекти в Европа, Азия, Океания и Америка. Журито включва членовете: арх. Адриан Соаре - съосновател Cumulus, Румъния; арх. проф. д-р инж. Ева Карловиц - главен дизайнер и вицепрезидент Kuryłowicz & Associates, Полша и ръководител на Института по дизайн и теория на архитектура в Архитектурния факултет на Варшава; арх. Брендан Макфарлан - партньор Jakob + Macfarlane architects, Франция и арх. Алиреза Тагабони - основател NextOffice, Иран. Автобиографии и снимки на членовете на журито можете да разгледате тук.

• Критерии за оценка

Най-напред проектите се разглеждат и оценяват от специален борд, в който участват представители на архитектурните камари от Румъния, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Косово и Албания. Бордът селектира 15 участника в конкурса, които получават правото да представят проектите си пред международното жури. 

Най-голяма тежест при оценяването - общо 50% имат критериите, свързани с подобряване качеството на живот, хармоничното отношение към заобикалящата среда и архитектурните качества на проекта (разпределение на пространствата, използвани материали, роля на светлината). Приложените иновации дават 20% от общата тежест на оценката; по 15% са предвидени за ясната организация на проекта и за заложените при планирането концепции и цели.

• Награди

В заключителната фаза на конкурса международното жури определя една голяма награда и четири специални. Носителят на голямата награда получава статуетка със знака на “Българските архитектурни награди 2021”, както и диплом, придружен от сертификат с рецензии от международното жури. За носителите на специалните награди също са предвидени статуетки и дипломи, придружени със сертификат с рецензии от журито.


• Повече за правилата на конкурса, както и информация за миналите му издания можете да откриете на страницата на “Български архитектурни награди”:  https://baa.kab.bg/ 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
29.07.2021 г. 13:49
Етикети:
конкурсКамара на архитектите в България
“Български архитектурни награди”
Посетено:
944
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/33170-startira-tretoto-izdanie-na-konkursa-balgarski-arhitekturni-nagradi