Конкурси

ХХIХ Mеждународен конкурс за инструменталисти и композитори “Музиката и Земята”

Фестивал „Изкуствата за Земята“ под мотото „Откровенията на Земята“

ХХIХ Mеждународен конкурс за инструменталисти и композитори “Музиката и Земята”

 

◊ СЪБИТИЕТО

XXIX Международен конкурс за инструменталисти и композитори “Музиката и Земята” и Фестивал „Изкуствата за Земята“, под мотото „Откровенията на Земята“

Проектът е включен в Културния календар на Столична община за 2021 г.

Международният конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и Земята“ и Фестивалът „Изкуствата за Земята“ заемат заслужено място в културния афиш на столицата с вече 29-годишното си присъствие. Посветени на 22 април – Международният ден на Майката Земя, събитията са уникални по своята същност. Главната им цел е да импулсират младите творци за създаване и изпълнение на музикални произведения, посветени на Земята и нейното оцеляване, като по този начин те създават духовна атмосфера в България и чужбина, която способства култивирането на нравствени ценности и светоглед на устойчиво развитие, формиране на ново нравствено отношение към Природата, разглеждащо Човека не като неин владетел, а като нейна съставна част, разби­раща, че както днеш­ното, така и идните поколения имат равни права да ползват Природата като жизнена среда и източник на суровини и енергия.

В конкурса от 1993 г. до сега са участвали над 3000 млади музиканти от над 40 страни. Според регламента те се представят с по две произведения: виртуозен кон­цертен етюд или кратка виртуозна пиеса и пиеса, свър­зана с тематиката за Земята и Приро­дата. Членове на журито на конкурса от 1993 година до сега са били над 70 изтъкнати артисти-педагози - професори от цял свят: пианисти, цигулари, флейтисти, диригенти, композитори и др. 

XXIX Конкурс се открива на 21 април с Тържествен концерт, посветен на Деня на Майката Земя, с участието на оркестър „Симфониета-София“ с диригент Свилен Симеонов и солисти - Дарина и Ксавие Льокомт де ла Бретонери, Франция.

Поради извънредното положение в страната XXIX конкурс ще се състои на 5, 6 и 7 май. На 5 май от 18.00 часа се планира концерт на лауреати и членове на журито, а на 7 май от 18.00 часа - заключителен гала концерт на лауреатите. Концертите и прослушванията са със свободен вход до запълване на 30 % от капацитета на залата, при спазване на противоепидемичните и хигиенни мерки.

През 2021 за участие в конкурса са записани над 40 млади музиканти от България, Япония, Македония, Русия и др. 

Журито е в състав: проф. Лидия Ошавкова, флейта, България, Стефан Илиев, композитор, България; проф. Румен Байрактаров, композиция, цигулка, България; проф. Ксавие Льокомт де ла Бретонери, пиано,Франция; Петър Димитров, диригент, България; Юске Хосака, пиано, Япония – носител на Голямата награда на конкурса от 2020 г., Зорница Иларионова, цигулка, България – носител на Голямата награда на конкурса от 2017 г., Жорж Филаделфефс, пиано и вокал, Гърция – носител на Голямата награда на конкурса от 2020 г. Артистичен директор на конкурса: проф. Жени Захариева, пиано, България.

Проведените досега двадесет и осем поредни конкурса и фестивали “Музиката и Земята” донесоха заслужена слава в изданията на България, Франция, Япония, Германия и САЩ, включително в българските учебниците по музика. Идеите и целите на Конкурса, както и изявите на лауреатите му - млади инструменталисти и композитори - ежегодно намират отражение в българските електронни медии. Конкурсът е отразяван и от радиостанциите на САЩ Northeastern Broadcasting, USA, Radio Bar Harbor, Maine, USA, Япония, Германия, както и в пресата: списание “Шопен” и списание “За педагози” в Токио; в пресата на Щата Мейн. Международният конкурс “Музиката и Земята” бе представен пред Съвета на Европа в Страсбург през 1996 г. и в ООН през 2000 г. Изпълнения на лауреатите се записват на компактдискове от поредицата "Зелените ангели". Наградени композиции на младите композитори са издадени в издателство Henry Lemoine, Paris. 

Лауреати на конкурса са имали турнета в: САЩ, Гърция, Франция, Русия и Япония. През 1996 година се състоя турне на лауреатите на Конкурса в щата Мейн, САЩ в рамките на Международния фестивал Arcady Music Festival. Ежегодно лауреатите на конкурса участват с рецитали в концертната серия „Български концертни вечери” в Ню Йорк (www.BCENY.org).

Патрон на конкурса е Министърът  на околната среда и водите на Република България. По традиция той връчва Голямата награда на конкурса – статуя на ангел, крепящ на крилете си нашата наранена планета – изразяваща основната идея на конкурса, че духовността ще спаси планетата. По традиция Министерството на културата отпуска стипендии на лауреатите на I, II и  III награда.

Естетическата наслада и емоционалното съпреживяване, породени от представянето на тематично подбрани музикални произведения, имат директно въздействие и възстановяват изгубената хармония в отношението към природата и между хората.

ХХIХ Mеждународен конкурс за инструменталисти и композитори “Музиката и Земята” и Фестивалът „Изкуствата за Земята“ са организирани от Фондация „Земята и хората” и Националния музей „Земята и хората” и се провеждат с благородното съдействие на Министерството на околната среда и водите, Министерството на културата, Геотехмин ООД и др. 

http://musicandearth.org/bg/index.html

 

 

Автор:
НМЗХ
Публикация:
16.04.2021 г. 17:09
Етикети:
концертмузикаФестивал „Изкуствата за Земята““Музиката и Земята”НМЗХ
XXIX Международен конкурс за инструменталисти и композитори
Посетено:
978
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/32605-hhih-mezhdunaroden-konkurs-za-instrumentalisti-i-kompozitori-muzikata-i-zemyata