Конкурси

Известни са датите на Националния събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува"

Юбилейното 55-о издание ще се проведе в първоначалния си двудневен формат – на 15 и 16 май 2021 г.

Известни са датите на Националния събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува"

 

◊ СЪБИТИЕТО

Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ е духовната емблема на Хасково. През своята десетилетна история съборът се доказа като вдъхновител на самодейните таланти и възможност за изява на творци, които съхраняват и ценят автентичното народно творчество.

Юбилейното му, 55-о издание ще се проведе в първоначалния си двудневен формат – на 15 и 16 май 2021 г.

Първият ден, 15 май 2021 г. (събота), ще бъде за самодейните творци и ще има конкурсен характер. Участват любителски групи и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор в пет категории:

  • Певчески групи
  • Танцови групи
  • Ансамбли
  • Индивидуални изпълнители
  • Народни обичаи

Участниците ще бъдат оценявани от жури от фолклористи, етнографи и хореографи.

Във всяка категория Община Хасково присъжда златно, сребърно и бронзово отличие, както и грамоти за първо, второ и трето място. Всички участници получават грамоти.

Участието в Националния събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува“ ще бъде зачетено и за явяване на етап от VI Национален преглед на фолклорните ансамбли от Националната секция на CIOFF за България.

За конкурса на 15 май е необходимо участниците да попълнят заявка по образец и да я изпратят на имейл: culture@haskovo.bg или на адрес: 6300 Хасково, Община Хасково, пл. "Общински" №1.

Вторият ден на Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“ ще бъде наситен с изпълнения на професионални ансамбли за народни песни и танци, детски групи и музиканти. Ще бъде поставен акцент върху традиционното тракийско народно творчество и местни обичаи. 

Предвид развитието на епидемичната обстановка и въведените противоепидемични мерки, Община Хасково си запазва правото, до 10 дни преди провеждане на събитието, да промени периода и условията на провеждане на събора, за което участниците ще бъдат уведомени.

 

Автор:
Антон Атанасов
Публикация:
16.04.2021 г. 08:43
Етикети:
Посетено:
782
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/32601-izvestni-sa-datite-na-natsionalniya-sabor-na-narodnoto-tvorchestvo-kitna-trakiya-pee-i-tantsuva