Конкурси

"Модата в романите на Димитър Димов" – ученически конкурс за художествена скица

Краен срок: 15 април 2021 г.

"Модата в романите на Димитър Димов" – ученически конкурс за художествена скица

 

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

В периода 15 март – 15 април 2021 г. Националният литературен музей и Къща музей „Димитър Димов“ организират конкурс за художествена скица на тема: „Модата в романите на Димитър Димов“. В конкурса могат да се включат ученици от средните училища в България, които се обучават по професии, свързани с проектиране, моделиране и изработване на облекло, както и ученици с изявен интерес към литературата, модата и изобразителното изкуство.

В спомените на своите съвременници Димитър Димов е винаги елегантно облечен. Дори в романите си – „Поручик Бенц“ (1938), „Осъдени души“ (1945) и „Тютюн“ (1951), писателят обръща специално внимание на облеклото на своите литературни герои. Интересува се живо от модната линия, характерна за времето, за което пише – кройки, цветове, материи, аксесоари. Разказват, че писателят е посещавал често бабата на своя приятел от детинство, за да разглежда модните журнали, които тя притежавала. В романа „Тютюн“ Димов дори споменава едно от водещите на времето модни списания – Lady’s Home Journal (САЩ, 1883–2016 г). Задълбоченият интерес на писателя към модата е една от причините образите на неговите персонажи да се разкриват толкова реалистични пред нас, читателите.

Целите на конкурса са да повишим интереса към личността и творчеството на Димитър Димов, чието литературно наследство сме призвани да съхраняваме и популяризираме; да насърчим четенето, да провокираме желание за самостоятелно творческо проучване; чрез тази своеобразна връзка между литература и мода да дадем поле за изява на талантливите деца на България, да подпомогнем развитието и усъвършенстването на творческия им потенциал и да ги стимулираме към по-нататъшно обучение и професионално израстване.

Участниците ще имат за задача да подберат кратък откъс от избран роман на Димитър Димов с описание на облеклото на някой от героите и да създадат художествена скица на модел, в модна линия, съобразена с времето, в което се развива действието в романа. Избраният откъс трябва да бъде посочен във формуляра за участие в конкурса.

Изисквания към творбите:

  1. Формат – А3 (297 x 420 mm) или А4 (210 x 297 mm);
  2. Максимален брой скици – 3 бр.
  3. Материали и техника – по избор (с изключение на използването на средствата на дигиталните технологии).

Художествените скици ще бъдат оценявани от жури от представители на Националния литературен музей и преподаватели и студенти от Департамент „Дизайн“, специалност „Мода“ на Нов български университет.

Критериите за оценка ще бъдат:

  • художественост и артистичност;
  • степен на отразяване на оригиналния модел, описан от Димитър Димов;
  • степен на близост с модните тенденции в облеклото от времето, в което се развива действието в избрания роман/ откъс;
  • избор на материи, цветове, аксесоари;
  • наличие на съвременни детайли, които не нарушават усещането за винтидж-стила, но изразяват лично отношение и оригиналност.

Изложба с най-добрите скици ще бъде подредена в Къща музей „Димитър Димов“ на 26 април – Световен ден на модата, когато ще бъдат обявени и победителите в конкурса. Ще бъдат присъдени три предметни награди, като всеки от отличените автори ще получи и възможност да реализира някои от скиците си. Предвижда се, след ушиване на моделите, да бъде организирано специално събитие с модно дефиле. Получените скици няма да бъдат връщани на авторите и ще бъдат използвани при други тематични изложби и събития, организирани от Къща музей „Димитър Димов“, Национален литературен музей.

Организаторите си запазват правото да променят предвидените дати и форма на представяне на резултатите от конкурса, съобразявайки се с епидемичната обстановка в страната.

Художествените скици, заедно с формуляра за участие в конкурса, ще бъдат приемани до 15 април 2021 г. на адрес: София, ул. „Г. С. Раковски“ № 138, ет.2, за къща музей „Димитър Димов“, Национален литературен музей.

* * *

За контакт и допълнителна информация:

д-р Милена Катошева, главен уредник; тел. 0878 864 111, 0893 324 165; e-mail: museum_d.dimov@abv.bg

 

 

Автор:
НЛМ
Публикация:
17.03.2021 г. 13:41
Посетено:
1040
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/32457-modata-v-romanite-na-dimitar-dimov-uchenicheski-konkurs-za-hudozhestvena-skitsa