Конкурси

Легендарният проф. Георги Дюлгеров влиза в звездното международно жури на Награда за кино 355

Кандидатстването за Награда за кино 355 продължава до 28.02.2021 г.

Легендарният проф. Георги Дюлгеров влиза в звездното международно жури на Награда за кино 355

 

◊  НАГРАДА ЗА КИНО 355

Бащата на култовите филми „Авантаж“ и „Мера според мера“ проф. Георги Дюлгеров се присъединява към професионалното 12-членно международно жури от Холивуд, Англия, Италия и България в тазгодишното издание на конкурса за млади творци НАГРАДА ЗА КИНО 355. Носителят на най-престижните призове за кинорежисура, получени на международни и национални фестивали, ще участва в подбора и селектирането на тримата финалисти за статуетката и паричната награда. Традиционно крайният избор на победителя ще бъде в ръцете само на публиката по време на годишната Церемония за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ в края на април 2021г.

Проф. Георги Дюлгеров е автор на филми завинаги останали в историята на родното кино, а също на десетки документални, сред които „За момичетата и тяхната Нешка Робева”. Той е член на Европейската филмова академия, а също е удостоен със званието „Почетен професор на Нов български университет” за големи постижения в областта на българското игрално кино и особени заслуги в преподаването по филмова режисура.

Председател на журито на НАГРАДА ЗА КИНО 355 продължава да е работилият върху филми като „Титаник“, „Аватар“, „Междузвездни Войни“, „Ледена епоха“ и много други шедьоври Освалдо Де Сантис. Той е главният консултант на Paramaunt Pictures в Италия като преди това 33 години е бил Президент на Twenty Century Fox, Италия, а също и генерален директор на TV SKY.

Кандидатстването за НАГРАДА ЗА КИНО 355 - предизвикателството към младите кинотворци на Фондация „Стоян Камбарев“ приключва в края на тази седмица – 28 февруари 2021 г. За трета поредна година младите режисьори имат уникален шанс за изява и привличане вниманието на международни специалисти при пълна свобода на тематика, стил и жанр. Единственото условие е в заглавието на техния филм да присъства числото „10“, което да се вплете в сюжета. Допускат се само изцяло авторски сценарии.

„За нас е истинска привилегия големият български режисьор проф. Георги Дюлгеров да се присъедини към журито рамо до рамо до легендарния продуцент Освалдо де Сантис. Така вече имаме дузина блестящи, признати и безспорни имена, като сформираме невероятен отбор от Холивуд, Англия , Италия и България. Сега е време младите режисьори да приемат отправеното предизвикателство, защото рядко имат такава възможност – техни филми да бъдат видени и оценени от такива звездни филммейкъри. Явно и в третото издание на НАГРАДА ЗА КИНО 355 повечето кандидати чакат последните дни. Това е типично за творците - да се активизират в последния момент. Миналата година във финалните 24 часа получихме почти всички кандидатури. А ние нямаме вече търпение да започнем да гледаме авторските сценарии“, сподели актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева, вдъхновител и председател на Фондация „Стоян Камбарев”.

 

13-членното професионално международно кино жури през 2021 година на НАГРАДА ЗА КИНО 355 включва:

Освалдо Де Сантис - председател на журито - Paramount Pictures (Италия)

Филип Рот - продуцент, сценарист, режисьор - UFO Film and Television Studios (САЩ)

Проф. Георги Дюлгеров - режисьор, почетен професор в НБУ (България)

Томас П. Витале - продуцент, сценарист - UNIVERSAL SYFY Network (САЩ)

Иван Тонев - продуцент, оператор - ARS DIGITAL Studio (България)

Дон Майкъл Пол - режисьор, сценарист - UNIVERSAL (САЩ)

Деси Тенекеджиева - актриса, режисьор, продуцент - NOVA Film (България)

Марк Самърс - международен кастинг директор - MS Casting Directors & Management (Англия)

Станислав Семерджиев - сценарист, продуцент, ректор на НАТФИЗ (България)

Бен Чарлз Едуардс - сценарист, режисьор (Англия)

Джефри Бийч - продуцент, сценарист - UFO Film and Television Studios (САЩ)

Валерия Стойкова - продуцент - MatchPoint Production (България)

Стефани Райчева - режисьор (България)

 

Третият носител на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (Три-Пет-Пет) ще получи специална бронзова статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от Фондация „Стоян Камбарев“ и нейните партньори NOVA Film, UFO Film and Television Studio и ARS Digital Studio. Първият победител в конкурса е Йордан Михайловски, а миналата година признанието заслужи Ваня Бойчева.

 

Още за подробности за журито, наградата и условията на конкурса, може да намерите тук - http://kambarev.com/bg/355

Кандидатури за НАГРАДА ЗА КИНО 355 се приемат до 28.02.2021 г. на сайта на Фондацията www.kambarev.com.

Автор: Фондация „Стоян Камбарев"
22.02.2021 г. 14:27
Посетено: 1531
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/32360-legendarniyat-prof-georgi-dyulgerov-vliza-v-zvezdnoto-mezhdunarodno-zhuri-na-nagrada-za-kino-355