Конкурси

Награда за кино 355 на Фондация "Стоян Камбарев" предизвиква млади кинотворци за трета поредна година

Трима млади режисьори ще снимат 5-минутен филм за 5 дни, победителят ще спечели статуетка и 10 000 лв.

Награда за кино 355 на Фондация "Стоян Камбарев" предизвиква млади кинотворци за трета поредна година

 

◊ НАГРАДА ЗА КИНО 355

Свобода, изолация, здраве, вирус, дистанция, заедност, любов, вяра и какво ли още не – толкова много теми и вдъхновение предлагат последните месеци. А началото на 2021 година е идеалното време за код „Три-Пет-Пет“ и творческа битка.

Фондация „Стоян Камбарев“ за трета поредна година предизвиква младите кинотворци като им предоставя възможността за участие и победа в НАГРАДА ЗА КИНО 355.

От днес, 25 януари до 28 февруари 2021 г. младите режисьори може да  кандидатстват при пълна свобода на тематика, стил и жанр. Единственото условие е в заглавието на техния филм да присъства числото „10“, което да се вплете в сюжета. Допускат се само изцяло авторски сценарии.

Елитно международно жури от Холивуд, Англия и България ще оценява кандидатурите и ще селектира 3-ма режисьори, всеки от които ще заснеме и предаде 5-минутен игрален филм само за 5 календарни дни.

Фондация „Стоян Камбарев“ ще помогне за продуцирането на филмите и ще подкрепи и тримата финалисти (на възраст между 18 и 30 години), като им осигури 2 снимачни дни на територията на UFO Film and Television Studio, с възможност за ползване на декори, осветление, реквизит и гардероб. Късометражните филми могат да бъдат заснети и на друга, желана от младите кинотворци локация, но със собствена снимачна техника.

Традиционно, крайният избор на победителя ще бъде в ръцете само на публиката, която ще гледа филмите премиерно на живо и ще гласува по време на годишната Церемония за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ - 12-та Награда за Полет в Изкуството и 3-та НАГРАДА ЗА КИНО 355. Дългоочакваното от всички млади творци в България събитие, ще се проведе в края на април 2021 г.

Третият носител на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (Три-Пет-Пет) ще получи специална бронзова статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от Фондация „Стоян Камбарев“ и нейните партньори NOVA Film, UFO Film and Television Studio и ARS Digital Studio.

През 2019-та година, първите финалисти на НАГРАДА ЗА КИНО 355 бяха талантливите кинорежисьори Стефани Райчева, Надя Тодорова и Йордан Михайловски, който грабна статуетката и 10 000 лв. Миналата година 12-членното професионално международно жури селектира младите Евгения Танева, Петер Чивийски и Ваня Бойчева, като победата бе за Ваня.

„Щастлива съм, че този наш оригинален кино конкурс НАГРАДА ЗА КИНО 355 провокира толкова много млади филмейкъри да творят и участват в него. И шестте ни финалиста за двете години показаха висока мотивация, силно желание и страст за кино, като победителите Йордан Михайловски и Ваня Бойчева вече заснеха своите нови филми, благодарение на Фондацията и техните премиери ще бъдат съвсем скоро. С удоволствие подкрепихме и филмите на още двама от тези даровити млади кинорежисьори, макар че това не бе в регламента на състезанието. Сега с нетърпение очакваме новите идеи, като се надявам те да ни провокират, разсмеят или разплачат. Най-важното е кинотворците да успеят да разкажат вълнуващо своята история. Всъщност точно това е изкуството - умението да разказваш истории..“ - сподели актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева, в качеството си на Председател на УС на Фондация „Стоян Камбарев”, но също ги предизвика да се включат в конкурса НАГРАДА ЗА КИНО 355.

• Всичко за наградата и кино състезанието както и условия, може да намерите ТУК - http://kambarev.com/bg/355

• Кандидатури за НАГРАДА ЗА КИНО 355 се приемат от 25.01. до 28.02.2021 г. на сайта на Фондацията www.kambarev.org.

 

Автор:
Фондация „Стоян Камбарев“
Публикация:
25.01.2021 г. 14:46
Посетено:
803
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/32248-nagrada-za-kino-355-na-fondatsiya-stoyan-kambarev-predizvikva-mladi-kinotvortsi-za-treta-poredna-godina